Llegendes de la Garrotxa. Josep Romeu i Figueras

D’en Josep Romeu i Figueras n’he parlat d’ençà dels inicis de Llegendàrium, per exemple amb la ressenya del seu llibre del Comte Arnau, la formació d’un mite, també l’he citat en diversos articles perquè la seva tasca dintre del folklore català va ser molt important. Per exemple, ell va ser qui va recollir i realçar amb un estudi pioner la llegenda del drac del Coll de Canes, que ja vaig publicar aquí. D’aquest drac, de la Pesanta, que també he publicat i de moltes altres criatures que es coneixen i intervenien en les creences de la Garrotxa en parla aquest llibre.

Però no solament parla de les narracions fantàstiques i populars, també ho fa de les creences i costums, del cicle de l’any i, en general, de com es viu a la Garrotxa, perquè Romeu i Figueras entén que no es pot deslligar un element de l’altre, que totes formen un conjunt en diàleg permanent, tant les creences com els oficis, la manera de viure i relacionar-se amb la terra. Un territori, la Garrotxa –que gaudeix de dues parts ben diferenciades, l’Alta Garrotxa i les Valls d’Olot–, que fins fa pocs anys, quan va obrir-se el túnel de Bracons i l’autovia de Figueres-Girona, era de molt difícil accés, quedant d’alguna manera aïllat de la resta de Catalunya.

Aquest aïllament és cabdal per comprendre, també, el conjunt d’històries i narracions que s’hi explicaven. Per exemple, les històries de mals esperits i ànimes perdudes, errants; els sempre comuns tresors encantats o les fites geogràfiques o construccions humanes que es personalitzen, així com les llegendes de sants i marededéus que van anar arrelant per tota la contrada. De tot això, Romeu i Figueras ho ampliarà a la Garrotxa: costums i creences, que en parlaré aviat.

En resum, és aquest, possiblement, el millor llibre, el més complet –si el complementem amb Costums i creences– que s’ha publicat fins ara de llegendes de la Garrotxa, a més a més, l’habitual perspicàcia del poeta i escriptor, fa que tracti els materials del llibre de manera molt preclara i entenedora, també per a un públic no versat en el folklore.