Llegendes de la Seu d’Urgell i la seva plana

La Seu d'Urgell, el 1874, durant la Tercera Guerra Carlina

La Seu d’Urgell és una de les ciutats més boniques i històriques dels Pirineus. Amb unes arrels tan profundes, per descomptat que gaudeix de moltes llegendes i anècdotes que estan a mig camí entre la llegenda i la història real. En aquest article les coneixerem, també algunes de les seves tradicions més fascinants. I anirem més enllà, a pobles de tota la plana de la Seu, giravoltant a l’aiguabarreig etern del Segre i el Valira. La plana comença a l’Estret de les Cabanotes, flanquejada per altes muntanyes, com la serra del Cadí, i s’estén fins on es troben els dos rius pirinencs.

Resseguint el curs del Segre, coneixerem pobles com Alàs, Cerc, Bar, El Pont de Bar, Les Torres, Montferrer o Castellciutat. Les seves són llegendes de sants constructors i dimonis burletes, de valents bisbes enfrontats a comtes tirànics, de velles fires, ferrers astuts i grans reines com Germana de Foix. I, és clar, també parlarem de contrabandistes i soldats que forjaren la història de Catalunya, com el general Moragues. Perquè La Seu és un dels cors del Principat.

Continguts:
Urtx: històries i llegendes de la fundació de la Seu d’Urgell
Urgellia: llegendes de la Seu d’Urgell medieval
Sedis Urgelli: llegendes i històries de la catedral de Sant Ot
Llegendes romàntiques i tradicions curioses: Alàs, Cerc i Les Torres
Llegendes del Diable a La Seu

Això solament és un petit fragment! Vols llegir sencer aquest article? I molts altres? Dóna suport a Llegendàrium amb una aportació mensual de 4€ a Patreon.
Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.