El Drac del Coll de Canes: El Mirall i el Monstre

Drac alat. Mundus Subterraneus. Athanasius Kircher. 1665

La llegenda del Drac del Coll de Canes va estar a punt de desaparèixer de la veu popular a la Vall de Ridaura, Olot i la Vall d’en Bas, però va mantenir-se hibridada amb la llegenda del Drac de Sant Eudald a l’Alt Ripollès, concretament als voltants de la riera de Vallfogona, a Sant Julià de Vallfogona, Ripoll i Sant Joan de les Abadesses. Alguns folkloristes com Joan Amades i Tomàs Guasch, o escriptors erudits com mossèn Parassols, dels quals parlaré més endavant, van fer-se ressò durant els segles XIX i XX de l’existència de la llegenda en la seva versió ripollesa, però no va ser fins a mitjans del segle XX que van recollir-se testimonis orals documentats, gràcies a Josep Romeu i Figueras, cercant els últims coneixedors.

A diferència de la llegenda del Drac de Vilardell, de la qual vaig parlar-ne en dos articles, que va ser transformada per un procés culte que va glossar-la al llarg de la història en diferents edicions, escrites per autors cortesans o erudits, la llegenda del Drac de Coll de Canes no va gaudir d’una transcripció culta –excepte per alguns manuscrits eclesiàstics–, quedant en la memòria popular fins a dates no gaire llunyanes, els anys 40 i 50 del segle XX. Quan Romeu i Figueras la recollí, però, ja estava a punt de desaparèixer de la memòria col·lectiva, unida al culte i la devoció popular a sant Eudald, al Ripollès, i fossilitzada en expressions meteorològiques emprades a la ciutat d’Olot o a la Vall d’en Bas i en topografies del Ripollès: Un lluert era, pels olotins, un núvol que es posava per sobre de les muntanyes de Riudaura i anunciava bon temps.

És aquesta llegenda una expressió cruament viva d’un mite ancestral, que sorprenentment ha arribat amb molt poques variacions als nostres temps, probablement per la manca de sincretització culta. Un mite que enllaça amb altres del fons comú europeu però que, com veureu, és vivament català.

Això solament és un petit fragment! Vols llegir sencer aquest article? I molts altres? Dóna suport a Llegendàrium amb una aportació mensual de 4€ a Patreon.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.