La Pesanta: S’alimenta de vosaltres

La Pesanta. Il·lustració de Carles Hernández per a Llegendàrium

Poques coses hi ha certes a la vida. Una és que tots heu de morir. La segona és que tots heu de dormir i somiar. La relació entre morir i dormir és molt profunda i, entre les esquerdes de la realitat, s’han escolat criatures que viuen de la vostra por ancestral a anar-vos-en al llit i no despertar mai més. Quan dormiu retorneu al vostre estat primordial d’infants, és quan més indefensos esteu, a la mercè de qualsevol que vulgui fer-vos mal. Quan dormiu obriu una porta a un altre món que escapa al vostre control. Podeu, o creieu que podeu, dominar la vostra realitat desperta, teniu la percepció que decidiu el que fer cada instant de cada dia; però quan tanqueu els ulls, i us oblideu del que creieu tan cert, esteu a la mercè del que rau a les vostres profunditats.

Ensumant el vostre rastre en el món dels somnis, travessant la frontera, lentament, pacientment, sense pressa, perquè sap que cada dia us heu de dormir, hi ha una criatura tan antiga com vosaltres, que sap que quan dormiu torneu a ser nens i aleshores esteu a la seva mercè. No l’heu vist mai? Ella és l’ombra de la cantonada que avança fins als peus del vostre llit, la que no us deixa dormir i fa que necessiteu narcòtics en el vostre cos, la que, quan teniu els ulls tancats i creieu que esteu sols a l’habitació, s’ajup amb un somriure i us mira de fit a fit, a un dit dels vostres ulls. I si desperteu, no us podeu moure. Ella és la pesanta.

Segur que ja heu vist el seu rostre. Perquè tots dormim i morim. I, digueu-me, quina diferència hi ha entre una cosa o l’altre? Potser l’esteu veient ara mateix.