Llegendes de les muntanyes d’Ordal (I): castells, cérvols i pubilles

Torre de l'homenatge del castell de Cervelló
Castell de Cervelló

Les muntanyes d’Ordal són una serralada vinculada al massís del Garraf, però formen una unitat geogràfica pròpia. Del vessant que arriba fins al Llobregat per l’est, fins a l’Alt Penedès per Gelida i Olesa de Bonesvalls, les muntanyes d’Ordal contenen una sèrie de característiques particulars que s’expressen en les seves construccions, història i llegendes. Gaudeix d’alguns dels jaciments neolítics més antics de Catalunya, durant l’època medieval va ser terra de frontera i en arribar el segle XIX va ser indret d’estiueig de la burgesia.

Coves on s’hi celebraven ritus funeraris prehistòrics, torres enrunades que vigilaven els camins i antics palauets modernistes abandonats, es donen de la mà amb la pressió humana que augmentà ferotge durant les dècades dels anys 70 i 80. Les velles ruïnes medievals es troben amb l’edat mitjana idealitzada del segle XIX, les creus de terme encara amaguen velles contalles on no se sap on acaba la història i on comença la fantasia. Capa sobre capa del folklore que s’ha anat transmetent, inventant i recreant, les llegendes i fets històrics que recollim a continuació ens parlen d’un temps i unes persones que malden per ser recordats.

Continguts:
El castell de Cervelló
Cérvols, ósses i colomes
L’heràldica llegendària
El dimoni d’Ordal i el castell de Subirats
Les ruïnes que ens deixaren els romàntics

Això solament és un petit fragment! Vols llegir sencer aquest article? I molts altres? Dóna suport a Llegendàrium amb una aportació mensual de 4€ a Patreon.
Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.