Llegendes de l’altiplà de la Segarra (I): la Vall del Llobregós i la Serra de l’Aguda

Torre de Vallferosa

L’altiplà de la Segarra el trobem repartit entre l’actual comarca de la Segarra, el sud del Solsonès, el nord de l’Anoia i de la Conca de Barberà, pràcticament la meitat de la comarca de l’Urgell i l’extrem est de les Garrigues. És un territori de gran extensió, que forma part del cor de Catalunya, amb particularitats històriques, geogràfiques i socials fascinants, amb subcomarques naturals com l’Alta o la Baixa Segarra. En estar delimitat per les valls de diferents rius, com el Segre, el Llobregat, l’Anoia, el Corb, el Gaià o el Francolí, és un territori de més alçada que aquells que el rodegen, entre 450 i 900 metres, tradicionalment agrícola i habitat d’ençà de l’Antiguitat.

Com és una terra molt àmplia, força rica en històries i regions, la dividirem en diverses entrades, de nord a sud. En aquesta primera coneixerem en detall una part de la Vall del Llobregós, la Serra de l’Aguda i altres indrets propers, amb els municipis de Torà, Biosca i Ivorra, fent incursions a pobles, nuclis i llogarrets propers, com Castellfollit de Riubregós, Vallferosa o Lloberola. Primer, coneixerem les arrels ibèriques de tot l’altiplà, per assentar una base a partir de la qual treballar la resta d’articles. I després ens endinsarem pels viaranys de diferents llegendes i esdeveniments històrics de l’edat mitjana i moderna, amatents a com es va anar forjant el caràcter d’aquesta terra.

Alguns d’ells són fets ben documentats, com el crim comès contra La Baquiol, una dona acusada de bruixa i assassinada el 1806, potser l’última bruixa morta per linxament popular en terres catalanes. D’altres són històries de pura fantasia que, tanmateix, ens parlen de com és la Segarra: llegendes de tresors ocults, castells, combats i una frontera secular, la colonització i l’aliança amb la terra, indrets sagrats, homes i dones místics, cruels enfrontaments i grans amistats entre veïns.

Continguts:
Sikarra: les arrels ibèriques de la Segarra
La conquesta romana dels lacetans
Tresors i indrets sagrats de la Serra de l’Aguda
Torà i la vall entre rieres
La Baquiol de Biosca: l’última bruixa morta a Catalunya?
Bruixes i dimonis entre el Llobregós i l’Aguda
La Molsosa, Ivorra i Castellfollit de Riubregós
Genis boscans, llops i la Serra de Sant Salvador
Llegendes que fan de nexe amb Cardona
La melodia oculta

Això solament és un petit fragment! Vols llegir sencer aquest article? I molts altres? Dóna suport a Llegendàrium amb una aportació mensual de 4€ a Patreon.

Altres terres:

Llegendes de la Vall de Lord, al Solsonès

Llegendes i històries de la serra del Montmell-Marmellar

Llegendes i tradicions del Montsagre de Paüls

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.