Ritus i tradicions de setembre (II): El temps de la Dama

La Mare de Déu del Roure, en el roure mil·lenari, avui desaparegut.

En aquest segon article de ritus i tradicions de setembre ens endinsarem, exclusivament, en aquelles que tenen a veure amb la Mare. Setembre és un mes riquíssim en tradicions i llegendes al voltant de la terra, la Mare Terra o la Gran Deessa, com és coneguda actualment. Vam veure-ho en el primer article, l’equinocci de tardor és el revers del de primavera i viceversa. I, com aquell, són dos dels moments del cicle on trobem més llegendes de marededéus trobades, d’aplecs a redós de coves, arbres i estanys.

Aquí parlarem de moltes d’aquestes tradicions i figures sacres femenines. Seguirem el primer article de ritus i tradicions de setembre, principalment centrats en Catalunya, amb referències a altres contrades europees.

El primer article el trobareu aquí:

Ritus i tradicions de setembre (I): L’equinocci de tardor, l’Estel Roig i la festa de l’arcàngel Miquel