Abril (II): la mona i els ous de Pasqua

Be i mona clàssica, al Costumari Català d'en Joan Amades.

En aquest article coneixerem l’evolució de la tradició de la mona, per un costat, i la dels ous de Pasqua, per l’altre. Parlarem amb detall de les diferents tradicions locals, del País Valencià i el Principat, però també d’arreu d’Europa i més enllà, al Pròxim Orient, d’on ens ve la tradició dels ous pasquals. A més a més de conèixer les diferents tradicions, també farem un repàs de la seva evolució històrica fins al dia d’avui i, per acabar, parlarem de les seves possibles significacions simbòliques i religioses.

Un fet que hem de tenir present durant tot aquest article és que, tant la mona com els ous de Pasqua, són tradicions associades amb l’alegria, la imaginació, la mainada, als inicis i el retorn de la vida i, per tant, són tradicions on deixar volar la fantasia i la creativitat. Ho veiem, per exemple, al País Valencià, on és una tradició que se celebra en família i amb els amics, a l’aire lliure. O amb l’alegria del fillol que rep la mona del seu padrí. En les caceres d’ous o en els arbres coberts d’ous de colors, a Alemanya. Per tant, més enllà de tot el que direm aquí, no podem sobre-intel·lectualitzar-la i, més que moltes altres, és una tradició per viure-la i gaudir.

La tradició de la mona: orígens històrics, el País Valencià i Algèria
Mundus Cereris: algunes notes disperses de l’Antiguitat
La tradició de la mona: variants locals i evolució històrica
Els ous de Pasqua: tradicions catalanes
Els ous de Pasqua: del Pròxim Orient a Europa
Roig per vèncer a la mort: cinabri i ocre en contextos funeraris
Tradicions dels ous de Pasqua d’arreu d’Europa
Reunint tots els ingredients

Aquest article és molt llarg, però he decidit no partir-lo en dos perquè la tradició de la mona i la dels ous estan íntimament unides.