Ritus i tradicions d’agost (I): entre el solstici d’estiu i l’equinocci de tardor

La constel·lació del Ca Major, amb l'estrella Sírius al centre, a dalt. Font
El mes d’agost és el moment de l’any on se celebren els primers fruits de les collites de juny i juliol, però també es preparen els que vindran, com el vi i les figues. Un temps entre el solstici i l’equinocci, on a casa nostra hi ha abundants festes majors i balls populars. Un temps per gaudir i descansar, però no al camp, que no s’atura.

En aquesta primera entrada ens centrarem en l’origen de la canícula i les seves tradicions i llegendes associades, gregues i romanes. També veurem algunes celebracions d’origen cèltic del primer d’agost, festivitats sagrades que han perviscut fins avui. Com sempre amb aquests articles, grecs, romans, celtes i altres pobles i cultures propers ens serviran de context i marc, també per comprendre o conèixer millor algunes de les nostres tradicions.

D’entre els balls, parlaré concretament del Ball de la Morisca de Gerri de la Sal, al Pallars, per després anar al sud fins al Misteri d’Elx i les festivitats catalanes de la Mare de Déu d’Agost, amb alguns costums ben curiosos, avui pràcticament desapareguts. Finalment, parlaré de jocs tradicionals que la mainada catalana jugava durant aquests mesos d’estiu.