Les Guilleries (II): bruixes, sants i pagesos

Sant Pere de Casserres

En aquesta segona entrada dedicada a les Guilleries sobretot parlarem de llegendes i històries relacionades amb la bruixeria, però també amb sants i devocions marianes populars. I de la relació d’aquestes, tant els bruixots com els sants, amb la terra i les persones. Les Guilleries i el Collsacabra són un espai sembrat de llegendes i velles tradicions, massa abundants i riques per encabir-les en una o dues entrades, així doncs, no serà l’última vegada que en parlem.

Aquí no parlaré de bruixes i bruixots de les Guilleries i Collsacabra com Joan Boherats, «el Monjo Vell», perquè d’ells ja en vaig parlar a l’entrada d’en Pere Torrent i en seguiré parlant més endavant. Començarem parlant d’una dona real, Joana Vilar, de la parròquia de Santa Maria de Vilalleons, poble avui al municipi de Sant Julià de Vilatorta i molt proper a Taradell. Vilalleons es troba al sud de les Guilleries, veí d’El Brull i Viladrau, que es troben repartits entre els contraforts de les Guilleries i el Montseny. En aquesta cruïlla entre un massís i l’altre, hi trobem nombrosos casos de bruixeria d’inicis del segle XVII, documentats per l’historiador Antoni Pladevall.

La bruixa Joana Vilar, de Vilalleons
La llegenda de la Mare de Déu del Puiglagulla