La viola: dansant entre Afrodita i Persèfone

Viola d'olor, 1823, Botànica mèdica

En aquest article parlarem de dues plantes, la viola d’olor (Viola odorata) i el pensament de bosc o trinitària (Viola tricolor). Són dues plantes aparentment similars, malgrat que no ho són, ambdues són originàries d’Europa i podem trobar-les arreu del Principat. Són dues de les més de quatre-centes espècies dins de la família de les violàcies. Tant la viola d’olor com el pensament de bosc o trinitària són perennes, però la segona també pot ser anual.

Tenen diverses variacions, per exemple, la més destacable és que la viola d’olor és de color porpra-violat, però la segona acostuma a ser de tres colors, groc-daurat, porpra-violat i turquesa-blavós clar, a vegades blanc –no sempre combina els tres colors, a vegades en té solament un o dos–; les fulles de la viola d’olor tenen forma arrodonida o de cor, en canvi les de la trinitària tenen forma ovalada a la part baixa de la planta i lanceolada les superiors; els pètals també són diferents, no solament en la forma, mentre que la viola d’olor desprèn un aroma fragant per totes les seves flors, la trinitària té llargues flors axil·lars que no tenen gens d’aroma.

Tot això ho veurem traslladat a diferents tradicions i llegendes, perquè molt del folklore que coneixerem es construeix al voltant de les seves característiques físiques i com es comporta la planta amb el seu medi: l’olor, forma, sabor, textura, propietats, interacció amb la terra. Pel que fa al conjunt de creences que les envolten, com veurem també són diferents entre elles. La trinitària té el seu folklore particular i la viola d’olor és una planta que té un folklore riquíssim, sembrat de velles llegendes, de pràctiques, ritus i mites de l’Antiguitat, de l’Edat Mitjana o de temps més propers.

En veurem exemples de tota Europa i també de Catalunya. Parlarem del retorn de la vida, de la primavera, de deesses, de tradicions i ritus perduts. I, sobretot, d’amor i de mort.

Continguts:
Records dels avantpassats: mites de l’Antiguitat