En Sunyer, el Sandman i altres senyors dels malsons

Hypnos i Thanatos, la Son i la Mort, els dos déus grecs, germans. Per John William Waterhouse. 1874

Diuen que quan dormim és quan som més febles. Com l’infant que encara no pot caminar o parlar, no podem moure’ns si algú s’apropa, no podem dialogar, ni convèncer, ni dir: prou. Somiar ens retorna a l’estat primer, a la més primordial de les paraules, la que no s’expressa amb un mot sinó amb un somriure o una ganyota, amb un gest quiet de les mans, amb un caure despreocupats al damunt del llit. Però també hi ha qui diu que, quan somiem, assolim aquelles capacitats que no tenim quan som desperts. En somnis podem volar, retornar als indrets que coneixem, travessar totes les portes, imaginar i habitar mons que mai foren creats. Hi ha qui, quan dorm, hi veu clar.

S’ha escrit molt sobre els somnis, sobre la paràlisi de la son i el verí de l’insomni, sobre la relació entre la mort i somiar, sobre els miratges dels somnis i els processos químics que es desfermen en el nostre cervell quan dormim, de la seva relació amb herbes i aliments sagrats, amb estats alterats de la ment i amb exercicis que pretenen controlar i utilitzar aquesta part oculta de les nostres vides. Perquè, diuen, dormim un terç de les nostres vides. Potser més.

Però descansem profundament o aguaitem les llargues hores de la vigília amb els ulls oberts, en el món de l’entreson perdem el control. És quan dormim i no dormim, quan ens trobem en aquella cruïlla on sabem que som desperts però encara no hem entrat en les terres dels somnis, quan finalment ens preguntem: “dormo o estic despert?” És aleshores quan ells venen.

Amb somriure sense llavis i rostre sense rostre. Amb la mà foradada i una bossa plena de sorra.