La inspiració dels avantpassats. Sons de l’Edat Mitjana, a Catalunya Música

Músics medievals amb diferents instruments
Músics medievals amb diferents instruments. S.XIV

Diuen que l’edat mitjana va ser una època obscura i terrible. Diuen que la gent vivia oprimida en una societat feudal, estrictament piramidal i desigual on naixies i mories fent el mateix cada dia, treballant la terra d’ençà que sortia el sol fins que es ponia, sense alegria, sense festes, on campaven sense traves la gana, el fanatisme religiós, la violència i la malaltia. Diuen que estava assotada per plagues com la mortalitat infantil, la guerra, la Pesta Negra o estaments de tan terrible fama com la Inquisició o els Consells civils que portaven a la forca a les bruixes. En resum, un lloc on, més enllà de novel·les fantàstiques, ningú hi voldria viure… Però… Un moment. N’esteu segurs que era del tot així?

Què en sabeu de la poesia intimista dels minnesänger, de la mística d’Hadewijch d’Anvers, de la sagacitat vaporosa del motet o de les meravelles de l’Ars Subtilior? Una de les formes musicals més enginyoses i evanescents que ha donat la història de la música. I de l’alegre i vitalista música de joglars i goliards que vagarejaven pels camins i les viles, portant amb ells la llavor d’un món millor, tot sovint amb una forta càrrega política i social? I dels somnis meravellosos de na Hildegarda, que des d’un monestir alemany va il·luminar tota la seva època agermanant ciència, art i espiritualitat? I de la poesia trobadoresca subversiva, obscena i moderna d’en Guillem de Berguedà, un antiheroi català propi de llegendes i pel·lícules? De tot això i molt més ens parla el programa Sons de l’edat mitjana. Amb ell, si parem l’orella, escoltarem com l’edat mitjana és una època de profunds contrastos, llarga i complexa, acolorida i llampant, però també negra i marró. A través de la seva música veurem com aquella època ens rodeja arreu: En els seus edificis i en els seus motius, en la seva gastronomia, en la seva manera de pensar, sentir, riure, atemorir-se i estimar; més de mil anys d’història i diverses generacions que van néixer, somiar i morir deixant una petjada profunda en tots nosaltres i, en definitiva, sabrem que aquells homes i dones que visqueren en aquells temps no eren, ni de bon tros, gaire diferents a tots nosaltres.

Sons de l’edat mitjana és un dels programes de ràdio que ha servit i serveix d’inspiració a Llegendàrium. Era de justícia, doncs, que un dels primers articles que publico sigui sobre aquest programa que podeu escoltar a Catalunya Música, amb na María Montes com a presentadora. El programa s’estructura al voltant d’un tema que es desenvolupa a través de cançons relacionades amb ell i una entrevista amb un estudiós o coneixedor de primer ordre, en general d’algú que té obra publicada o dóna classes sobre el tema. Així ens trobem, per exemple, amb un dels meus programes preferits, el de Música i llegendes artúriques, on a més de conèixer la figura de Chrétien de Troyes i les llegendes del Cicle Artúric, els professors Pau Castillo i Delfi Nieto ens parlen de la màgia a l’Edat Mitjana i del seu curs Magic in the Middle Ages, al que podeu accedir a través de Coursera. A més d’aquest tema principal, les seves seccions fixes són Inspirats per l’edat mitjana, on podem escoltar cançons més modernes, relacionades amb aquella època; El Prestatge, on podrem conèixer gravacions ben assenyalades de la música medieval, amb peces de mestres com La Reverdie, Jordi Savall o Eduardo Paniagua; i, finalment, La crònica, on escoltarem textos medievals de manera dramatitzada, en la segona temporada el Llibre dels Feyts del rei Jaume o, en la primera, el noticiari d’en Joan Torralles, que ens narra diversos successos de l’època, viscuts per ell mateix.

En resum, en les dues temporades que porta en emissió, podem trobar programes que toquen temes més moderns, com un que tracta de videojocs i edat mitjana, com d’altres estrictament musicals, com el dedicat al Llibre Vermell de Montserrat, sempre amb rigor però deixant-se escoltar per tot tipus de públics, des d’aquells que són grans coneixedors de la música clàssica i medieval, com per aquells que volen despertar la seva curiositat i conèixer més sobre aquelles èpoques reculades, no solament amb text, que també, ja que hi ha força recomanacions literàries, sinó a través de la música. La música que ens obra la porta al passat i a la inspiració.

I quina forma hi ha millor de conèixer el passat que menjant el seu menjar, vestint com ells vestien, escoltant la música que ells van escoltar? És a dir, vivint-lo com el van viure els nostres avantpassats, deixant-nos seduir i inspirar pel que va inspirar-los a ells. Potser així, coneixent-los millor a ells, també estem més a prop i ens coneixem més a nosaltres mateixos.

Podeu recuperar aquí tots els programes:

Blog del Sons de l’Edat Mitjana

Web de la CCMA

Facebook del Sons de l’Edat Mitjana

Twitter del Sons de l’Edat Mitjana

Ivoox – Podcasts

Ben aviat, aquesta setmana, podreu llegir a Llegendàrium una entrevista amb María Montes, la directora i presentadora del Sons de l’Edat Mitjana.