Santa Llúcia (I): la victòria de la llum

Santa Llúcia, gravat del segle XVIII, al Costumari català de Joan Amades.

Santa Llúcia és una devoció cristiana que gaudeix de molta popularitat a Itàlia. D’acord amb la seva llegenda o hagiografia, va néixer a Siracusa, a l’illa de Sicília. I molt aviat, entre els segles V i VI, el seu culte va entrar a la península Itàlica. D’Itàlia arribarà a Catalunya durant l’edat mitjana, pels intensos vincles comercials, culturals i demogràfics que les uniren. A partir d’aquí i, sobretot d’ençà del segle XVII, la popularitat de Santa Llúcia de Siracusa va anar creixent al Principat i al País Valencià, especialment entre alguns oficis, com els dolçainers o les modistes, a més a més de la gent cega o els afectats d’algun mal de la vista. Perquè, si per alguna cosa és coneguda, és per ser la patrona de tots aquells oficis que empren la mirada i per guarir la vista.

En aquesta primera entrada coneixerem les diverses llegendes de la màrtir i les tradicions catalanes, però també italianes, del seu dia, el 13 de desembre. Parlarem de com va originar-se a la colònia grega d’Ortígia, erigida en honor de la deessa Àrtemis, de quines possibles relacions té amb motius folklòrics populars que coexistiren amb ella durant els primers segles del cristianisme, de com s’escampà per Itàlia entrant en contacte amb deesses com Lucina o la Bona Dea i de com, en arribar a les regions del nord d’Itàlia, en l’àmbit popular se sincretitzà amb figures que ja existien entre les creences religioses prèvies, com la Perchta.

Continguts de la primera part:
Santa Llúcia de Siracusa: orígens i llegenda