Sang i fetge (I): Barbers, cuiners i hostalers assassins

El clan caníbal a la seva cova. John Seymour Lucas. 1896. A la novel·la The Gray Man

AVÍS: L’article d’avui pot ferir la sensibilitat d’alguns lectors. No és l’objectiu de Llegendàrium fer-ne caldo gros de la sang i el crim.  Aquí parlaré de llegendes i mites propis del gènere de terror, perquè els catalans també en tenim i cal reivindicar-los, com les històries de qualsevol gènere formen part del nostre patrimoni cultural ancestral, ens agradi o no. Però també parlaré d’alguns casos reals que poden resultar feridors.

***

Benvinguts a taula, avui menjarem un pastís més farcit d’horror del que és habitual a Llegendàrium.

Us explicaré històries que esgarrifaren als nostres avantpassats, històries de carn humana i de la llei del crim. Canibalisme? Fam? Egoisme? Avarícia? Psicopatia? Menyspreu a l’altre? Nihilisme? Buidor? Tot això i molt més contenen aquests relats populars! Segurament, en tots ells, hi ha una terrible llavor de realitat que va créixer fins a formar una llegenda d’horror, pròpia d’uns temps i unes gents que ens són molt propers, que gaudien de les esfereïdores obres de teatre de Grand Guignol com nosaltres ho fem de les pel·lícules o còmics de terror.

On acaba la veritat i on comença la llegenda? Això mai ho sabrem. Regada amb sang i fetge, d’aquesta herba de sang neix un fruit que ningú vol menjar, que ens parla d’uns homes i dones que cometeren actes atroços, inimaginables per qualsevol persona… normal. Són històries del Mal Absolut.

Així, benvinguts de nou a aquesta fosca vetllada, perquè passejarem per crims protagonitzats per barbers, cuiners i hostalers de les nostres terres, oficis tots ells entranyables i tradicionals que mereixen tots els respectes, però que avui observarem amb unes ulleres enfosquides i grotesques, com aquells miralls deformants dels laberints d’antics circs ambulants.

I, abans de començar, penseu que aquestes són solament algunes de les històries de les moltes que n’hi ha en terres catalanes… i arreu d’Europa.