Ruta megalítica per la Serralada de Marina (II): Dins el ventre de la terra

Restes de pintures rupestres a prop de Can Gol I i la Roca Foradada
Restes de pintures rupestres a prop de la Roca Foradada

Venim d’aquest article:

Ruta megalítica per la Serralada de Marina (I): Una cançó esmicolada

Segueixo pel camí i a uns pocs minuts em desvio a la dreta per un nou sender que indica que vaig cap a la Roca Foradada. Vaig xerrant amb mi mateix sobre les possibles implicacions comunals, de tota una comunitat, que tindria un conjunt monumental màgic-religiós datat aproximadament a la mateixa època, finals del Neolític i inicis del Calcolític –entre el 3500 i el 2200 aC–; i penso amb la sorpresa que devien tindre aquells erudits i apassionats per les nostres arrels que durant la terrible Postguerra, a tota aquesta zona al voltant dels megàlits, hi van fer prospeccions arqueològiques, moguts per un rigor curós, malgrat tindre magres mitjans o cap ni un, i un amor molt honest pel patrimoni i el temps dels nostres avantpassats; me n’adono del valor del mateix camí que trepitjo, antiquíssim camí de traginers de més de 5000 anys d’antiguitat, un dels camins més antics del País, flanquejat per megàlits situats en llocs molt ben pensats segons la funció que cadascun d’ells té, convertint-se el mateix camí que recorrem en, penso, una via iniciàtica.

I perdut en cabòries sobre la història del lloc, resseguint amb la mirada la vella via sense veure-la, hi ha quelcom que em crida l’atenció, com si una mà invisible hagués agafat la meva i una veu m’hagués xiuxiuejat a cau d’orella sense cerimònies ni misticismes, «atura’t», amb la mateixa fermesa que li dius a algú que passa de llarg de quelcom important.