Ruta de ponts medievals I. Per la Vall de Cardós a peu

Santa Maria de Ribera de Cardós
Santa Maria de Ribera de Cardós. 2017. Fotografia d'Arnau Folch

Hi ha rutes a peu que suposen un repte físic, n’hi ha que contenen una narrativa pròpia, i n’hi ha que és fan pel mer plaer de conèixer la natura i la història d’un lloc, de viure el camí tot coneixent un espai més enllà d’allò que es veu a simple vista, com si el mateix camí fos un ésser amb identitat pròpia que neix de la terra. És el cas de la Ruta dels ponts medievals, itinerari de descoberta del Parc Natural de l’Alt Pirineu. Situada a l’extrem nord del Pallars Sobirà, de Ribera de Cardós a Lladorre travessant la Vall de Cardós, un dels indrets més desconeguts del Pallars, antiga terra de frontera amb els comtats de Foix i de Comenge, darrere de Certascan, el llac que dona origen a la Noguera a més de dos mil metres d’alçada, el més gran i un dels més profunds del Pirineu. No és una ruta complicada tot i que té algun petit desnivell és planera, recomanable per aquells que van en família i amb la canalla, sempre que tots estiguin en bona forma física ja que hi ha algun petit desnivell i és llarga. La podreu fer, anant i tornant, entre 4 i 6 hores, depenent del ritme i les aturades que feu. Si ho planegeu bé podríeu tornar al punt d’origen amb l’autobús que fa la ruta Tavascan-Llavorsí.