El ferrer i el Diable: Una de les llegendes més antigues d’Europa

El Ferrer i el Diable

En aquest article i en els següents d’aquesta sèrie parlaré de metal·lúrgia, del valor simbòlic de diferents metalls, de la relació d’aquests amb herbes, animals i sang, de l’ús d’eines tradicionals catalanes i d’oficis com els esmolets o els ferrers, que són protagonistes de mites i cultes arreu de les nostres contrades. Farem un recorregut per la història i la llegenda, on coneixerem la relació dels metalls amb la tradició alquímica i societats discretes com la maçoneria. Tradicions que han tingut molta influència a casa nostra, com per exemple amb els textos apòcrifs falsament atribuïts a l’edat mitjana al metge valencià Arnau de Vilanova o al savi mallorquí Ramon Llull.

Falçs i ganivets, espases i destrals, calders i cadenes, les eines que avui coneixem les valorem per la seva qualitat i precisió, pel que duren i pel seu preu, però no sempre va ser així. D’os, de fusta, de bronze o d’estany, de plata i pedra, els nostres avantpassats van fer servir tot un seguit de materials per a realitzar les seves eines i la seva elecció, més enllà de motius utilitaris, tenia a veure amb un substrat ritual i simbòlic ple de correspondències, diàlegs i relacions subtils, tot sovint acompanyades d’històries, llegendes i personatges com déus i esperits.

Els homes i dones que les forjaven coneixien el llenguatge del foc i el metall, eren oficiants capaços de donar forma sota la seva voluntat a allò que naixia de la terra. Coneixedor dels secrets que s’amagaven en el plom i el ferro, aquests artistes van ser tractats com bruixots a l’antiguitat o com valuoses peces en el tauler d’escacs feudal. D’ells en parlaré en aquest article. En el següent parlaré de diferents eines –especialment del camp– i, en el tercer i últim, tractaré el marc conceptual i les relacions entre eines, artesans i materials, com les herbes collides o els metalls.