Ritus i tradicions de novembre (I): pels camins de Saturn

Saturn cobert amb la túnica d'hivern i amb la falç a la mà. A la Casa dels Dioscurs, a Pompeia.

Novembre comença amb els dies dels morts i acaba amb aquells dies on es deia que, qui hi naixia, serien bruixots i bruixes. Entremig, hi ha l’Estiuet de Sant Martí, record llunyà del bon temps i l’última aturada abans d’anar cap a l’inici de l’hivern, quan es realitzava la matança del porc, s’omplien els rebosts i les llars es preparaven pel fred. És l’última part de la tardor, la més fosca. En l’Antiguitat romana un temps marcat per Saturn, tradicions i festivitats saturnines que perduraren, disfressades, fins fa poc.

Aquest primer article de novembre està dividit en tres parts, en la primera parlarem de les tradicions, les llegendes que relacionen Saturn i el mes. La segona, amb les fetilleries, els amulets, les danses màgiques i altres costums intrigants que es realitzaven durant aquest mes. Finalment, conclourem parlant de Sant Martí, la seva llegenda, tant la clàssica com les catalanes, de la seva espasa, d’on ve el nom de l’Arc de Sant Martí, de l’Estiuet o de les capelles.

Continguts:

El temps de Saturn: llauradors, sants populars i criminals
Saturn, l’espurna que glaça
Fetilleries, conjurs i amulets de novembre
Oliveres, òlibes i marracos
El dia i les llegendes de Sant Martí, patró de la milícia
La llegenda de Sant Martí de Provençals
L’espasa de Sant Martí i la lluita contra el Diable

Això solament és un petit fragment! Vols llegir sencer aquest article? I molts altres? Dóna suport a Llegendàrium amb una aportació mensual de 4€ a Patreon.

 

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.