La Reina Guilleuma i altres llegendes del castell de Montsoriu (I)

Castell de Montsoriu. 1910

Avui publico no un sinó dos articles dedicats a la Reina Guilleuma, reina d’encantades i bruixes del Montseny i les Guilleries. També coneixerem moltes altres llegendes al voltant d’una de les fortaleses medievals catalanes més impressionants: Montsoriu, que esdevingué amb les seves colossals ruïnes un niu de narracions fabuloses i antiquíssimes tradicions locals, històries que pervisqueren al llarg dels segles.

L’enigmàtica Guilleuma és un personatge apassionant del nostre folklore perquè, com el Comte Arnau, assimila moltes llegendes, tradicions, fets històrics i personatges reals en la seva persona. No tan coneguda com l’Arnau, veurem com n’està a la seva alçada en riquesa subtextual, en motius folklòrics i corrents subterranis que desemboquen, tots, en un mateix indret, el castell de Montsoriu, des de 1995 en un excel·lent procés de restauració i recuperació.

Amb aquesta entrada, escollida pels mecenes de Llegendàrium per a aquest mes d’agost, reivindicaré la seva figura obscurida pel temps i, avui, relativament oblidada.

En la primera edició de Folklore de Catalunya, de 1950, hi trobem diverses llegendes que parlen del castell de Montsoriu, també altres autors anteriors en parlaren, com Apeles Mestres o els germans Maspons i Labrós. Coneguem aquestes llegendes i algunes històries de personatges reals, abans de parlar de la Reina de les encantades de Catalunya.