Ritus i tradicions d’abril (I): El Regne dels Joves

Venus Verticordia, la que tomba, capgira i vessa els cors. Dante Gabriel Rossetti va pintar com a Venus Verticordia a la seva musa, Elizabeth "Lizzie" Siddal. 1864-68

Després de l’equinocci de primavera al mes de març i la salvatge mort del vell cicle, de l’antic, lent i cruel Desordre que gralla amb el cant esquinçat dels corbs, després d’escorxats el Rei Carnestoltes i la Vella Quaresma, la resurrecció de la prometença i l’inici d’un nou cicle creix, lluita i estima ferotge durant les llunes d’abril que barren al seu pas multicolor el terra eixorc del Rei Hivern.

No en totes les contrades europees, ni en tots els temps, va comptar-se el cicle en quatre parts. Sovint, ni tan sols va comptar-se, s’intuïa, es llegia en els signes del temps, en l’allargar-se dels dies i l’escurçament de nits, en el cant dels ocells i en el florir de les herbes i el creixement de les fulles. Hereus com som de l’Antiguitat clàssica grecollatina, avui dividim el cicle anyal en quatre parts, però no sempre ha estat així. Va haver-hi cultures que divideixen el seu temps simplement en dues parts: estiu i hivern. Hi ha que la divideixen en incomptables parts, cada Lluna una, cada gir del Sol una altra. De la majoria, en sabem ben poc o res en aquest aspecte, malgrat que podem intuir-ho.

Tot naixement és el moment més feliç de pares i nounats, és la benvinguda, la rebuda, l’inici del creixement, del camí. Però, com l’acomiadament, també acostuma a ser el moment més sangonós i violent. Naixem amb sang i plors, ens rep la dolça cançó maternal, esclat de colors i sons després de la cova fosca i humida a la qual es retorna al final. I malgrat que hi hagués cultures que dividien el curs de l’any de moltes i diverses maneres, que el començaven en diversos punts de l’any, sabem que en les nostres terres abans de l’invent del Calendari l’inici… era la primavera.

Podeu recuperar altres ritus i tradicions del cicle de l’any, per exemple de maig, aquí:

Ritus i tradicions de maig (I): Beltane, Walpurgis i ritus catalans propers