Recull de llegendes i tradicions (X): Pedrenyals, bandolers i danses intrigants

Pedrenyal del segle XVII

Segona part del recull de llegendes i tradicions d’agost, 2019. Per veure la primera part, podeu seguir aquest enllaç:

Recull de llegendes i tradicions (IX): Fetillers, llebres i potarrojos

En aquesta segona part parlaré de:

Els dotze lladres. Una de les cançons més violentes del cançoner popular català, concretament ripollès. Recuperada a inicis del segle XX. Narra l’assalt de dotze bandolers a una masia aïllada i el seu final sangonós.

Els pedrenyals. Breu nota de les armes ripolleses a la Catalunya del segle XVII. 70.000 armes per una població de 350.000 persones el 1650.

Sota cambra. Intrigant joc-dansa infantil que jugaven les nenes catalanes fins fa no gaire i que, potser, guarda possibles restes de ritus arcaics .

Els cossiers d’Alaró. Antiga festa celebrada arreu de Mallorca, avui a viles com Alaró, on dimonis i música prenen el protagonisme.

La cançó del lladre. Cançó tradicional catalana del segle XVIII, sobre la vida i el tràgic final d’un bandoler, versionada al llarg dels segles.