Recull de llegendes i tradicions (XII): L’Estel Roig, el carrer de l’Infern i Feliu de Sords

Venus i la Lluna

Aquesta segona part de les entrades publicades a les xarxes socials, entre el mes de setembre i el d’octubre de 2019, és ben llarga. És com unes golfes plenes d’objectes diversos, aneu aixecant els llençols, il·lumineu-les bé amb l’espelma i exploreu-les sense por: hi trobareu llegendes sobre criatures d’ombra, de bruixots reals com en Feliu de Sords, del planeta Venus, de la nigromància o del famós carrer de l’Infern de Barcelona, entre moltes intrigants peces.

Teniu per triar i remenar!

Per aquest ordre:

Feliu de Sords i la bruixeria de la mort. En aquesta entrada parlo d’un dels més importants bruixots catalans, en Feliu de Sords, del Pla de l’Estany, que va viure al segle XIX. I, breument, de com els cadàvers eren un component important de fetills i tradicions bruixades.

El Serpent del Coll de l’Alba. Una llegenda de Tortosa, al voltant de l’ermita del Coll de l’Alba, d’una tradició que implicava uns curiosos fòssils i la clàssica història del serpent enjoiat, recollida per Joaquima Santamaria a finals del segle XIX.

Folklore i tradicions de panys, claus i portes. Aquest article és una breu introducció a un article que publicaré aviat sobre simbologia i tradicions d’elements constructius, en aquest cas de panys, claus i portes, però més endavant també parlaré d’altres elements de les nostres cases i masos.

El carrer de l’Infern, el Dia de Sant Miquel i altres tradicions. On faig un recull de tot un seguit d’anècdotes i curiositats diverses, però sobretot parlo del carrer de l’Infern de Barcelona i de tradicions del Dia de Sant Miquel.

Llegendes i mites de Montgrony. El Santuari de Mogrony o Montgrony, autèntic bressol de Catalunya, és també el lloc d’on neixen moltes llegendes i tradicions. En aquesta aproximació n’explico algunes.

Folklore del mal averany. On parlo d’anècdotes, ritus i supersticions antigues, relacionades amb la malastrugança.

Els Greuges de Guitard Isarn, primer document en llengua catalana. Els Greuges són considerats el primer text llarg amb llengua catalana, molt més desconeguts que les famoses Homilies d’Organyà. En ell se’ns explica com el Senyor de Caboet, de l’Alt Urgell, pateix per la seva vida i la de la seva família, enfrontat a un castlà que actua violentament.

Anècdotes històriques, tradicions i dites de bruixeria i mort. Article relacionat amb la Castanyada i el Dia de Difunts, parlo de moltes històries reals, documentades, i tradicions que lliguen bruixeria i mort.

El Cerdet, fosc esperit dels camins. Finalment, anem a Alacant, on trobarem una llegenda ja recollida per diversos folkloristes valencians. La d’una obscura criatura que assaltava als viatgers, malgrat el seu nom graciós, no ho és tant.