Recull de llegendes i tradicions (XI): Heroïnes, somnis i llops

Aquesta és la primera part del recull de publicacions que he anat fent a les xarxes, corresponent als mesos de setembre i octubre de 2019. Aquesta part, la primera de dues, correspon principalment a anàlisis d’obres pictòriques relacionades amb mites i llegendes.

En ella podreu trobar-hi, per aquest ordre:

L’Heroïna de Peralada. Obra d’Antoni Caba i Casamitjana, L’Heroïna de Peralada ens recorda una història que explica Ramon Muntaner a la seva Crònica, quan una Na Mercadera, filla de Peralada, s’enfrontà a un cavaller francès convertint-se, per coratge propi, en una heroïna.

Somni, d’en Joan Brull. Un dels nostres principals simbolistes, Brull s’endinsa en la pintura de somnis, emprant simbologia onírica, un mestratge absolut del traç i la llum, endemés d’una composició delicada i senzilla que explica molt més del que sembla.

Les lligadores, la Mort de la Cuca i breu anàlisi de Les feines del camp a la plana. En aquesta entrada explicaré que eren les lligadores, ofici del camp realitzat principalment per les dones, la Mort de la Cuca, un curiós ritu pallarès de la sega, explicat per Violant i Simorra i, finalment, analitzaré una il·lustració d’en Valeriano Bécquer.

L’Entrada de Roger de Flor a Constantinoble. Exemple dels quadres d’història, dins del gènere romàntic tardà que caracteritzà la pintura espanyola, José Moreno Carbonero realitza una obra mestra explicant la història de Roger de Flor en una sola instantània. Atents a l’ús del contrast dramàtic de la llum i l’oposició entre composicions dinàmiques i estàtiques.

La punta de la camiseta, una història de llops. Llegenda inspirada en fets reals, anem a la Franja de Ponent per conèixer una nova història de licantropia i llops de les nostres terres. Com hem anat veient en diversos articles dedicats a l’home llop i altres canviaformes, molt més abundants del que ens pensem.

Jocs en català relacionats amb mites i llegendes. Breus records de jocs de taula, de rol i videojocs pioners, en els que podem conèixer llegendes amb un vessant lúdic: Història Màgica de Catalunya, Almogàvers, Tirant Lo Blanc, Guillem de Berguedà, Dracs…