Octubre (III i final): Ninots de sang i ossos

Crani iber perforat d'Ullastret

El mes d’octubre és un temps en que la terra obre el seu ventre de nou. Antigament es creia que la sembra s’havia de fer poc abans de Tots Sants, perquè les ànimes dels difunts familiars ajudessin a protegir la llavor, en la seva germinació i creixement. Encara més antigament es té notícia de sacrificis humans i animals per ajudar a protegir la collita. Algunes d’aquestes tradicions, molt propagades per l’arqueologia i l’antropologia pioneres, romàntiques i utòpiques, han sigut descartades. D’altres han sigut confirmades i, fins i tot, descobertes amb cert horror per l’arqueologia o pels investigadors, que sempre intenten posar-ho en context.