Ritus i tradicions d’octubre (I): La lluna del Mal Caçador

En l’àmbit de les celebracions octubre és recordat, sobretot, perquè en ell s’esdevé la nit de la Castanyada. Però la Castanyada és l’última nit del mes, a cavall de novembre i els seus primers dies, dedicats als avantpassats. Abans que arribi la Castanyada, durant tot l’octubre hi ha una sèrie de ritus i costums fascinants, molts d’ells com a preparació de l’arribada dels morts, d’altres interessants en ells mateixos, com les llegendes i tradicions que barregen cultes lunars amb la figura del Mal Caçador, o les que tenen a veure amb el rebost i els esperits que hi habiten.

També tenim les tradicions relacionades amb el camp, perquè octubre és més de llaurades i sembra, amb costums que tenien importants elements fúnebres i de sacrifici. Aquestes tradicions procuraven propiciar la bonança dels camps, reiniciant el cicle de sembra, creixement i sega; en elles també hi intervenen els morts, com veurem.

No és casualitat que les criatures i personatges que veurem més endavant siguin fantasmals, com la barca dels que dormen i canten o la veu dels espectres que truquen ansiosos a la porta dels masos. En aquest article parlarem de totes aquestes tradicions i criatures. Deixarem enrere el camí de l’estiu, endinsant-nos en el viarany de la tardor, on tot comença a alentir-se i a fer-se més reflexiu, on el roig i el negre prenen el relleu del daurat i el verd.

Continguts:

Llaurades: la relació cíclica amb la terra