Cova de Solius o Cova dels Moros, a l'Empordà. Recordeu que "moros" tot sovint feia referència als pobles arcaics, oblidats i anteriors al cristianisme

Amb els nyitus o nyítols ens trobem amb un d’aquells éssers intrigants dels quals ens han arribat informacions minses, però que en algun moment van estar molt estesos arreu del territori, sota diferents noms i formes, desafiant tota «fixació» o categorització. Gairebé tot el que sabem d’ells és per Amades i algunes troballes d’altres folkloristes, especialment del País Valencià. En altres llocs d’Europa trobem criatures similars. El seu nom més conegut és prou graciós i les seves característiques van revestides d’un caràcter burlesc i malvat, cabdal per comprendre’n el que pugui haver-hi al darrere d’aquests éssers de tan petits, invisibles. Amb el temps els nyitus s’han convertit en frases fetes populars i entranyables danses per la quitxalla.

Però què eren? Una simple manera d’anomenar les entranyes? Un mal de cap? Un tipus de malaltia degenerativa? Els microbis d’una infecció? Eren unes criatures malvades? O genis del lloc que van acabar convertits en esperits perversos? En aquest article ens trobarem amb ells i mirarem de treure’n l’entrellat. Si més no, de conèixer les seves múltiples cares.