Minairons (III): Bruixots, poderosos i tafaners

Sant Martí de Taús, a les valls d'Aguilar, a prop de la Guàrdia d'Ares

En anteriors articles dedicats als minairons han anat apareixent alguns personatges dels quals s’ha dit que posseïen el canut dels minairons, com per exemple l’hereu de casa Jaume, de la Torre de Cabdella, a la Vallfosca. Avui ens centrarem en alguns altres. Alguns són clarament personatges llegendaris, com el que he anomenat «dimoni de la Ribagorça» o el «sabater de Torregrossa». D’altres, com l’hereu de casa Jaume, Xollat de Perves, el llinatge de la casa Tort d’Alós o l’hereu de la Guàrdia d’Ares, són persones reals que van acabar convertint-se en llegenda i protagonitzant rondalles, o persones de les que es desconeix si tenen un origen real o llegendari. Per acabar, una tercera tipologia són personatges llegendaris però que narren successos reals, com «el comerciant de Gerri».