Battling Demons. Michael D. Bailey. La construcció de l’estereotip de bruixa

Dins la col·lecció Magic in History de la universitat de Pennsilvània, trobem títols molt interessants com aquest que ressenyo avui, Battling Demons: Witchcraft, Heresy and Reform in the Late Middle Ages –Lluitant contra dimonis: Bruixeria, heretgia i reforma a la baixa edat mitjana–, on el professor Michael D. Bailey fa un retrat del dominic i teòleg Johannes Nider –mort el 1438–, perseguidor de bruixes i heretges, com els hussites txecs. A Llegendàrium normalment parlo de bruixes i bruixots, però i aquells homes i dones que tenien la tasca de perseguir-los? Què pensaven? Com eren? Quin era el context social i psicològic que els portava a creure en el complot diabòlic i en l’estereotip de la bruixa? A Battling Demons, el professor Bailey fa un assaig breu però molt acurat, fruit de la tasca de dècades d’investigació.

Nider, nascut a Nuremberg, Alemanya, probablement va ser el teòleg més important del segle XV que va escriure sobre bruixeria. La seva obra més celebrada fou el Formicarius, escrit entre el 1436 i el 1438 i imprès el 1475. El cinquè llibre del Formicarius, De maleficis et eorum deceptionibus –Els maleficis i els seus enganys, també conegut com a Llibre dels maleficis i el Diable–, va ser una de les obres cabdals que van propagar i construir l’arquitectura del relat de «conspiració diabòlica internacional», juntament amb el Directorium Inquisitorum del teòleg i inquisidor gironí, Nicolau Eimeric. Malgrat que, a diferència d’altres inquisidors i teòlegs, Nider va intentar entomar les idees del vol nocturn, el maleficium i altres prodigis amb precaució. Ell va ser un dels autors clau en propagar la construcció moderna de la bruixeria, una bruixeria associada al pacte diabòlic, l’analfabetisme, la misèria i al gènere femení perquè, segons escriu Nider seguint un corrent de pensament de llarga tradició, les dones són més sensuals i, per tant, més proclius al pecat.