Recull de llegendes i tradicions (XIV): El nen verd, el cavaller de Ciutadilla i el pont del Diable d’Estavill

Crepuscle. Joan Brull. 1899

En aquest recull de llegendes i tradicions hi trobareu tots aquells relats publicats el mes de desembre de 2019 a les xarxes socials, en aquest ordre:

El nen verd. Llegenda nadalenca de la Vall d’Aro amb nens bescanviats, velles cases pairals i l’origen del poble de Platja d’Aro, recollida a finals del segle XIX.

El cavaller de Ciutadilla. Recollida de la veu popular per Joan Amades a inicis del segle XX, és una llegenda clàssicament romàntica, amb elements del Cicle del Graal i les novel·les de cavalleries.

El pont del Diable d’Estavill. Molts coneixereu la llegenda del Pont del Diable de Martorell o el de Tarragona, l’aqüeducte de les Ferreres. Però potser no heu escoltat mai la intrigant versió del Pont del Diable d’Estavill, al Pallars Jussà, on les noies hi anaven a passejar cada diumenge.

El Coll de la Marrana. Tornem al Ripollès, al Coll de la Marrana, per descobrir la llegenda que li donà nom, una narració vibrant de combats èpics, de nigromància i morts vivents, de bruixeria i herois.

El Diable del Socors de València. Vella llegenda de la ciutat de València, que explicava un fet tant real com hilarant, el periòdic canvi de roba del Diable del convent del Socors, talment com el famós Manneken Pis.

El Llibre dels Feyts d’Armes de Catalunya. Malgrat ser una falsificació del Barroc, escrita pel frare Jeroni Jalpí, El Llibre dels Feyts d’Armes va influenciar en bona part la tradició romàntica catalana.

Crepuscle, d’en Joan Brull. Una nova anàlisi d’una sèrie de quadres onírics d’en Joan Brull, un dels més importants simbolistes catalans.

La Pell de Bou. Aquesta llegenda de la Pell de Bou de la Floresta a les Garrigues va ser recollida per en Joan Bellmunt i Figueras, un dels més importants etnògrafs, cercadors de llegendes i tradicions catalans, especialment de les terres de Ponent. D’ell us he de parlar més en altres fils i articles.

El fetiller de cal Bolet. Una nova llegenda de les Garrigues, a Arbeca, on trobem un d’aquells personatges, entre la realitat i la ficció, que, per motius que s’escapen a la comprensió moderna de la realitat, van causar un impacte tan gran entre els seus veïns que van forjar llegendes pròpies.