En aquesta publicació hi trobareu totes les publicacions fetes a les xarxes durant el mes de novembre de 2019:
Què és una llegenda? I una rondalla? On aprendrem què és una llegenda, una rondalla, una faula i un mite. Les diferències entre elles i les característiques que les defineixen, així com les teories més acceptades.
L’enfonsament de la ciutat d’Empúries. La llegenda de com la badia de Roses amaga les restes d’una ciutat màgica, maleïda per Déu, condemnada per un amor prohibit.
Llegendes del jove Jacint Verdaguer. Jacint Verdaguer, a més a més de ser un dels autors en llengua catalana més importants, va ser un dels nostres primers folkloristes i un apassionat per les llegendes d’ençà que era un infant.
El naixement del Ter. La llegenda del naixement del riu Ter i el càntir màgic, de simbolisme romàntic i antiga tradició.
L’enfrontament d’Hug de Mataplana i Raimon de Miraval. L’amor cortès a vegades va amagar enfrontaments més que personals, com aquest que enfrontà el català Hug de Mataplana, inspiració del comte Arnau, i el cavaller occità Raimon de Miraval, que impedia que la seva dona fos una amant de la gentilesa.
La Caterina de Sant Feliu de Codines. Caterina fou una dona, probablement real, que s’enfrontà als soldats napoleònics a la seva manera, amb ganivet i vi ranci. I així va passar a la llegenda.
El tresor de Poblet i el Jaio Maó. Després de l’abandó definitiu de Poble, el 1835, i fins a la seva restauració després de la Guerra Civil espanyola, les llegendes de fabulosos tresors van atreure aventurers com el malaguanyat Jaio Maó de Vimbodí.
L’exorcista valencià Lluís Noalles. Noalles va ser un estafador i exorcista, el més famós de la València del segle XVIII, els seus estrafolaris ritus d’exorcisme bevien de la tradició popular i del seu enginy.
La rosada i les seves tradicions. D’ençà de l’edat mitjana, com a mínim, la rosada ha sigut objecte de llegendes i tradicions, de ritus i de fetills que, avui, encara segueixen ben vius.