Llegendes de la ciutat de Girona (I): estàtues, carasses i carrers

Bruixa de la catedral de Santa Maria. Girona

Una ciutat abundant en llegendes i tradicions populars com Girona no pot encabir-se en una sola entrada, ni en dues. En aquesta ens centrarem exclusivament en aquelles que estan escrites en pedra, a les seves esglésies, carrers i places. Els gironins han transmès molt bé les seves llegendes populars. Les antigues, les han seguit mantenint vives, altres les han transformat, actualitzant-les als nous temps i quan ha calgut, perquè no, n’han fet de noves que han empeltat amb els anhels de la ciutat.

Com veurem en aquesta «introducció» a les llegendes de Girona, sovint és el poble qui les ha anat transformant, dotant-les de diferents nivells de lectura a mesura que ha anat passant el temps, generació rere generació. A voltes hi ha hagut una voluntat explícita de dotar de significat popular fins al racó més petit dels seus històrics carrers medievals, clar signe d’amor per a la seva tradició passada i futura, vestint-los d’una vida imaginativa, que faci somiar, fantasies d’infància que serveixin d’escut per a uns temps fredament deshumanitzats i banals.

Després de la Dictadura va ser necessari recuperar l’alegria als carrers, amb totes aquelles festes que eren prohibides per ser considerades blasfemes o contràries a la moral. D’ençà d’aquell moment, desenes de gegants, colles de diables, criatures de tota mena que escupen aigua i espurnes, han anat naixent arreu de Catalunya. Amb elles, també, s’han recuperat o creat llegendes noves de trinca, que avui trobem ja plenament arrelades.

Què hi haurà darrere d’aquesta mà que aguanta una creu? Es preguntarà el foraster, en passar pel carrer del Llop. I què és, aquella gàrgola que sembla una bruixa? Preguntarà la filla petita. Serà aleshores quan el gironí, que coneix i ha estimat les llegendes de la seva ciutat d’ençà que era un nen, se li il·luminaran els ulls i respondrà, potser recordant la veu dels seus avis, dels seus pares, amb les històries que amaguen. És d’aquestes llegendes que parlarem avui, com sempre, fent comparatives amb altres llegendes i curiositats d’arreu, a més a més d’explorar la seva evolució durant tots aquests anys.

Categories:
Del cul de la Lleona als últims lleons europeus