Ritus i tradicions de juny (II): Les falles del Pirineu

Senet de Barravés. Fotografia cedida per Helena Casal López.

La tradició ancestral de les falles ha persistit als Pirineus fins avui. Una supervivent de les conversions religioses, de les superposicions de llengües, cultures i noms, del materialisme nihilista que tot ho buida. El descens del foc des dels alts cims, portat per la comunitat, és una de les diverses celebracions que ens mostren una cultura amb trets comuns arreu de les mítiques muntanyes; una cultura anterior a totes les llengües i pobles que ara hi són presents, anterior a Catalunya i França, a Andorra i l’Aragó.

El seu substrat el trobem arreu, en l’etimologia i en els costums, en l’ànima de les seves gents i guardians, en els crits dels déus oblidats, que encara ressonen entre els cingles, desencadenant el foc que baixa del cel.

Ritus i tradicions de juny (I): La Flama del Canigó

Muntanyes de Foc: La llegenda de Pirene i l’origen dels Pirineus