La Sang-i-Neu: una Blancaneu de tradició catalana

La rondalla que coneixem com a Blancaneu és una de les narracions folklòriques troncals de la tradició occidental. Si demanem, encara avui, a adults i petits que ens anomenin solament un conte de fades, és probable que aquest sigui un dels primers que citin, juntament amb la Caputxeta Vermella, la Ventafocs o la Bella Dorment.

La versió més coneguda és l’alemanya, recollida pels Germans Grimm al segle XIX, però no hem de veure-la com la primera o la definitiva. La podem trobar en moltes versions, tant a Catalunya com en altres contrades, versions més antigues i més modernes, més derivatives i més properes a la narració elemental, si és que podem parlar en aquests termes amb uns materials tant canviants i modelables com la narrativa folklòrica de tradició oral.

Tampoc s’ha de confondre amb Blancaneu i Rosaroja, un relat diferent que també podem rastrejar en els motius de la Sang-i-Neu, o amb la Bella Dorment, relat proper del qual a Catalunya gaudim d’una versió medieval, Frare de Goig i Sor de Plaer. Tanmateix, la Blancaneu ha prestat escenes i elements a altres rondalles, amb les quals s’ha barrejat, o ha absorbit en el seu cos dramàtic. Podríem veure la Sang-i-Neu com una versió pròpia, catalana, de la Blancaneu, però en realitat és una narració original en ella mateixa que s’allunya molt de l’esquelet central de la narració de la Blancaneu.

Recollida a Catalunya per folkloristes com Francesc Maspons i Labrós o Joan Amades, també recorda una rondalla menys coneguda, Les núvies Blanca i Negra, dels Germans Grimm. Però, com veurem, les versions d’Amades i Maspons difereixen en molts aspectes. La del primer és més literària, la del segon és molt més original, amb molta personalitat pròpia.