La destral catalana: El secret de l’acer

Destral catalana del Museu d'Etnologia de València

La destral és, d’entre totes les eines de la humanitat, la més antiga. Les primeres destrals amb mànec que conservem són de fa més de 8000 anys, del 6000 aC; els materials orgànics, com la fusta, tendeixen a fer-se malbé i desconeixem si abans del 6000 aC existien. Però a les destrals amb mànec les precediren les destrals de mà o bifaços. El seu origen es perd en l’albada dels temps. Els primers bifaços van ser trobats a Gona, Etiòpia, i compten amb més de 2 milions i mig d’anys. Aquesta indústria lítica –de pedra–, l’olduvaiana, va ser la primera documentada de la humanitat i no va ser obra de l’homo sapiens, sinó de l’homo habilis, un llunyà avantpassat de la nostra espècie. Amb el temps s’anaren perfeccionant, fent-nos companyia en la fosca selva, quan les bèsties i el clima eren els nostres majors enemics.

A Europa una de les indústries lítiques més importants va ser la de l’acheulià, típica de l’homo erectus i molt més sofisticada que la dels seus avantpassats. Nascudes a Kenya, destrals acheulianes eren les que acompanyaven als primers colons que van viatjar milers i milers de quilòmetres fins a Europa i Àsia. Tant va ser l’èxit d’aquesta indústria, que a Europa s’associà al sílex, que perdurà amb variacions durant milions d’anys. Europa era un continent molt més fred que l’Àfrica i quan les pors eren salvatges i primerenques, la destral i el foc eren del nostre costat.

Pedres de llamp (I): El culte a la destral del cel

Pedres de Llamp (II i final): La veu del foc