Les dones de la llegenda del comte Arnau

Sant Joan de les Abadesses

Com ja vaig comentar en els articles anteriors de la llegenda del Comte Arnau, la seva figura és una representació simbòlica del poble català. La seva identitat comparteix característiques amb nosaltres, començant pel seu lloc de naixement, el Montgrony i el Ripollès. I en la seva relació amb les dones, també. És molt diferent, per exemple, d’una figura com Don Juan, la figura simbòlica del poble espanyol, on Doña Inés i les altres dones que el Seductor per antonomàsia conquesta sexualment són objectes passius dels quals ell disposa i, solament Inés per gràcia de Déu i la seva fe infranquejable pot derrotar al Seductor que, com ens mostra la versió romàntica de José Zorrilla, fins a l’últim moment es mostra rebel davant de l’esdevenir. Arnau és molt diferent.

En aquest article, a través de la seva relació amb dones molt diferents les unes de les altres, parlarem de les diferents versions, literàries i populars, que aquesta llegenda ens ha llegat. La temàtica sexual i de gènere és molt poc freqüent en els estudis folklòrics catalans i, amb aquest article, ens obrirem pas a través de noms, aspectes i ombres de dones que formen part tant de la llegenda i el mite com el mateix comte. Elles seran les protagonistes d’avui.

Això solament és un petit fragment! Vols llegir sencer aquest article? I molts altres? Dóna suport a Llegendàrium amb una aportació mensual de 4€ a Patreon.

 

Join the Conversation

2 Comments

  1. says: Maria Nicolau

    Llegendàrium ja era una de les meves lectures de capçalera preferides. Avui la meva devoció és total a les teves referències musicals. El Comte Arnau, dones, llegendes, Alice Cooper i Motorhead. No es pot demanar més

    Moltes gràcies de tot cor per compartir tant de coneixement.

    1. says: Arnau Folch

      Gràcies per les teves paraules! Feia temps que estava escrivint aquest article dins del meu cap i, a mida que l’escrivia, li anava afegint banda sonora. Fins i tot havia pensat en fragments concrets de les cançons!

Leave a comment
Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.