Joan de l’Ós: El cor feréstec

Il·lustració d'Édouard François Zier, pel llibre d' Henry Carnoy, el 1885, “Jean-de-l’Ours: l'Hercule gaulois”, a Les légendes de France
Il·lustració d'Édouard François Zier, pel llibre d' Henry Carnoy, el 1885, “Jean-de-l’Ours: l'Hercule gaulois”, a Les légendes de France

Com moltes històries que ens ha llegat la cultura oral més reculada i ancestral, la llegenda de Joan de l’Ós té moltes variants. A les notes us deixo algunes versions que podeu consultar online. Si no coneixeu la llegenda, us recomano que els hi doneu un cop d’ull abans de seguir llegint.

L’Origen: Conte dels Pirineus

Els seus orígens es perden en el temps i encara que desconeixem el nucli geogràfic generador, amb molta probabilitat siguin els Pirineus orientals, per la força que té aquesta llegenda a l’Occitània i arreu dels Països Catalans, on també hi ha arrelat, especialment a Catalunya i a Mallorca, on és conegut com a «Joanet de l’Onso». Molts dels pobladors medievals de les Illes vingueren de l’Empordà i la zona pirenaica oriental, i amb ells viatjaren les seves històries. També la podem trobar transmesa a la resta dels Pirineus fins a Euskadi, i arreu d’Europa o d’altres països més llunyans, com Rússia, Orient Mitjà, l’Índia i, fins i tot, Xina. Podríem caure en la temptació de titllar-la, una vegada més, de llegenda arrelada al corpus europeu, però el cert és que el seu nucli principal és l’Occitània, on és considerat per alguns una mena d’heroi del «Pays d’Òc».

Això solament és un petit fragment! Vols llegir sencer aquest article? I molts altres? Dóna suport a Llegendàrium amb una aportació mensual de 4€ a Patreon.

 

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.