L’home llop a Catalunya (I): De la Dama Blanca a la dona-llop de la Cerdanya

"Monstre pelut a quatre grapes" al "Prodigiorum ac ostentorum chronicon", de Conrad Lycosthenes. Segle XVI

L’home llop és un personatge del folklore universal. La «transformació en bèstia» la trobem entre els kanaimà del Carib que esdevenen jaguar, les dones-llop del Bàltic o els homes de la Societat del Lleopard, de Serra Lleona, només per citar-ne alguns. «Vestir-se amb la pell de la bèstia» és un concepte complex, propi de ritus i creences d’arreu. A Europa, a mesura que van anar oblidant-se, es recodificaren en forma de folklore i llegenda.

Països propers a Catalunya gaudeixen d’un ric folklore relacionat amb l’home llop. França, per exemple, conserva per moltes de les seves regions abundants llegendes d’homes i dones llop, de bruixots llobaters o de persones-bèstia, cadascun amb les seves variacions. De Maria de França (1160-1215) a Paul Sébillot (1843-1918), de Paul Délarue  (1889-1956) a Claude Seignolle (1917-2018) o Claude Lecouteux, tots han recollit llegendes i històries de la bèstia.

Si França té un folklore tan abundant sobre el tema, a Catalunya existeixen les llegendes d’homes llop? En aquesta entrada recollirem algunes llegendes i les analitzarem, després definirem el context històric del motiu de l’home llop. Des dels koryos dels pobles proto-indoeuropeus fins al cartó-pedra del cinema dels anys 30 o les llegendes urbanes, que suposen l’últim gir en la seva figura, l’home llop encara està viu.

Continguts:
La Dama Blanca d’Auvinyà: la versió política de 1856
El llop de Móra, la Bèstia del Gavaldà i el llop com a símbol del dimoni
La dona lloba de la Cerdanya i el conjur de Lobàs
Els kóryos: una possible reconstrucció proto-indoeuropea

Això solament és un petit fragment! Vols llegir sencer aquest article? I molts altres? Dóna suport a Llegendàrium amb una aportació mensual de 4€ a Patreon.
Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.