L’arribada de l’Hivernàs i el mecenatge

Llegendàrium

Aquest web i el seu contingut és lliure, gratuït i independent gràcies al suport que m’heu fet durant aquests dos anys i mig que he publicat. Sense tots vosaltres Llegendàrium no hauria existit, no puc deixar de tornar a dir-vos MOLTES GRÀCIES. Han estat més de 200 llargs articles publicats comptant entrevistes amb músics, escriptors, editors, i ressenyes, criatures, llegendes, rondalles, tradicions, costums i moltes altres temàtiques relacionades amb el folklore i les llegendes de les terres de parla catalana.

Avui, quan està acabant 2019, en aquest dia 23 pels antics romans l’últim del festival de la Saturnalia, dia en que s’oferien regals i bonhomia, Llegendàrium ha crescut més enllà del que podria imaginar-me. És llegit per gent d’arreu del món, publicaré llibres que veuran la llum el 2020, he col·laborat amb artistes de gran talent com en Carles Hernández o la Marina Polo, m’escriuen bandes i escriptors preguntant-me per llegendes catalanes, m’han ofert participar en documentals de televisió, m’han contractat per publicar en revistes locals, Twitter està a punt de superar els deu mil seguidors… i no sembla que això tingui aturador.

Però, com sabeu, durant tot aquest llarg temps no he fet ni un cèntim amb Llegendàrium, al contrari, hi he invertit moltes hores d’esforç, documentació i escriptura, i diners de la meva butxaca. Com qualsevol altra persona he de fer una feina lluny de les pàgines per poder pagar factures, però amb l’escriptura de dos llibres en curs per les editorials Hermenaute i Anem Editors, i un altre per una tercera editorial que prefereixo mantenir en secret, més tots els altres compromisos que m’han anat sorgint amb Llegendàrium, conservar el mateix nivell d’exigència i redacció m’és impossible si no m’hi dedico al 100%.

És per això que, després d’aquests anys, Llegendàrium necessita fer un tomb i renovar-se del tot…

Sóc de la ferma opinió que, en els temps que ens ha tocat viure, nosaltres som els nostres propis mitjans. La vida ha canviat molt d’ençà que vam deixar enrere el segle XX i l’artista i el creador pot relacionar-se directament amb el seu públic, sense intermediaris, sense ningú que li hagi de dir què ha de fer i com ha de fer-ho. Com mai abans en la història són tan innecessàries les subvencions, la publicitat externa, els mitjans de comunicació tradicionals, els “amiguets” i els copets a l’esquena del potentat de torn.

Vosaltres decidiu qui crea i qui no. A qui voleu llegir i a qui no.

El meu compromís amb Llegendàrium, sempre ho he dit, ha estat mantenir-lo allunyat d’aquest món antic i moribund. I així ho he fet.

Per això, ara, poso Llegendàrium a les vostres mans.

Què vol dir això?

Ho he anat anunciant, d’ençà d’abans de l’estiu: el Primer de maig de 2020, dia del foc als turons, Llegendàrium passarà a tindre continguts que seran exclusius per mecenes mitjançant la famosa i respectada plataforma Patreon, emprada per artistes i escriptors d’arreu del món.

Patreon funciona mensualment, com una subscripció. Si esteu subscrits a alguna revista o publicació, sabreu com va: hi col·labores per poder accedir a uns continguts exclusius. Evidentment, seguirà havent-hi contingut gratuït per a tothom.

La particularitat de Patreon és que ofereix la possibilitat de crear diferents nivells de col·laboració. D’avui al primer de maig aniré desvetllant aquests diferents nivells que, us ben asseguro, aniran molt més enllà de poder llegir continguts exclusius al web. Hi haurà música i rondalles, ens asseurem a la vora del foc i deixarem apagada la pantalla del mòbil, viurem en persona tot allò que fins ara solament hem llegit i somiat.

Vosaltres decidireu fins on voleu col·laborar perquè Llegendàrium pugui seguir endavant, amb contingut independent i de qualitat, sense rebre subvencions de cap mena, ni dependre de patrocinadors privats externs, sotmès a les pressions d’aquests, sense publicitat i sempre en català.

El primer nivell de mecenes

Els continguts que podreu tenir a les mans i els que es caminaran, els que s’escoltaran i els que viureu, seran exclusius dels mecenes. El primer nivell de mecenatge, el més bàsic i senzill, serà de 4 euros al mes i constarà d’aquests continguts:

Accedir a tots i cadascun dels articles per mecenes. La majoria dels articles de criatures i llegendes narrades seran de lectura exclusiva pels mecenes. No hi haurà mai articles “més cars”, si participeu en aquest nivell de mecenatge, sempre podreu llegir tot el que publiqui.

Participar activament en les publicacions de Llegendàrium. Mensualment obriré una enquesta que solament podreu veure els mecenes, on votareu per escollir una publicació, entre vàries propostes.

Escollir una il·lustració mensual per part de l’artista que vulgueu, d’entre els que s’ofereixin.

Accedir a un fòrum privat per mecenes, on tots els que hi col·laboreu podreu comentar què us han semblat els articles, què us agradaria que es publiqués, podreu preguntar-me sobre llegendes i, en resum, parlar de tot allò que vulgueu relacionat amb els continguts de Llegendàrium. Trencarem la barrera entre creador i públic.

A més a més de: poder participar en sortejos solament per mecenes; rebre còpies signades i dedicades de llibres i publicacions al correu; i altres petites coses que anireu veient.

Com és lògic, el mecenatge pot iniciar-se i desfer-se quan es vulgui o reprendre’s més endavant, sense cap problema.

Per acabar

Hi haurà fins a 6 nivells de mecenatge. Aquest és solament el primer. D’aquí al primer de maig, com us he dit més amunt, aniré desvetllant en què consistirà la resta. Espero que gaudiu de les propostes i sorpreses que vindran, perquè moltes estic segur que us sorprendran.

El mecenatge també servirà per millorar el web, poder tenir moltes més il·lustracions i fotografies originals, traduir articles a l’anglès per un públic internacional i seguir fent aquesta tasca apassionant de divulgar la cultura catalana en les seves rondalles, en les seves llegendes i criatures somiades, continuant la cadena que ens han llegat generacions i generacions de catalans abans que nosaltres, tots aquells que es relacionaven amb la terra d’una manera que s’ha perdut i maldem per recuperar, retornant-la a l’indret que li pertoca dels nostres somnis i cors.

Tant si sou dels que llegiu Llegendàrium d’ençà d’un ara, sembla llunyà, solstici d’estiu de 2017, com si sou lectors de nova fornada que us heu incorporat al vol aquesta tardor:

Bones festes i que passeu els Dotze Dies de Nadal en companyia d’aquells que més us estimeu!

Moltes gràcies pel vostre suport!