Publicat el 2018, Història de la literatura popular catalana és un d’aquells llibres bàsics, centrals, als quals sempre torno per consultar o cercar-hi referències. A cura dels professors, filòlegs i folkloristes de la Universitat Rovira i Virgili, Carme Oriol i Emili Samper –d’ells també he publicat recentment la ressenya de l’edició d’Això era i no era: obra folklòrica de Josep M. Pujol–, cadascun dels territoris de parla catalana està tractat per un especialista diferent, amb indrets poc habituals de veure en els estudis d’investigació de la literatura popular catalana com la Franja, el Carxe o l’Alguer. Tanmateix, en la seva escriptura i publicació també hi ha participat la Universitat d’Alacant, la Universitat de les Illes Balears, a més a més de setze investigadors de diferents universitats, educació secundària i institucions de recerca d’arreu de la catalofonia.
La classificació per capítols de l’assaig segueix un criteri geogràfic. Però els mateixos autors, en la introducció, ens diuen que: «Tot i el tractament independent de cadascun d’aquests territoris, el llibre presenta una unitat tant pel que fa a l’objecte d’estudi (la literatura popular catalana) com al marc teòric i conceptual en què es mou». I també ens diuen que aquesta Història té com a complement la base de dades BiblioFolk, que neix del «Repertori bioblibliogràfic de la literatura popular catalana», on participaren els autors d’aquest assaig. Juntament amb RondCat forma part d’un conjunt molt útil d’eines, que ens ofereix l’Arxiu de Folklore de Catalunya.
Com és natural, les relacions entre les narracions de les diferents parts geogràfiques són constants en tota l’obra i no obliden, tampoc, les qüestions polítiques que tot sovint afecten les lingüístiques i culturals. Cadascun dels territoris ens ofereix les seves particularitats, de la recerca d’una identitat diferenciada a Andorra a partir dels anys seixanta del segle XX o la supervivència a ultrança a l’Alguer, fins a les dificultats que pateix la llengua, per exemple, a la Franja, on els autors ens diuen que: «Davant el daltabaix general de les formes de vida tradicionals en els darrers cinquanta anys, la literatura popular ho té cada vegada més difícil per manifestar-se i persistir, i més encara si ho fa en una llengua i una cultura tan discriminada a l’Aragó com ho és, ara mateix, la catalana».
Aquest llibre és tant una conclusió de molts anys de treball de diferents autors com un punt de partida per estudiants, investigadors i apassionats de les tradicions populars. Perquè podríem pensar que ens trobem amb un llibre pensat exclusivament per l’àmbit acadèmic i docent, perquè l’emprin els alumnes i els professors, però pot ser gaudit per qualsevol persona interessada en el tema de la literatura oral, que vulgui aprendre més enllà d’antologies de caràcter familiar. A Llegendàrium us el porto en el context dels assajos i llibres que considero imprescindibles per conèixer les nostres rondalles i llegendes. Encara més, el trobem alliberat a la xarxa perquè tothom que vulgui pugui consultar-lo.
Per anar acabant, fins ara no teníem un estudi tan global –i particular– com aquest, expressat i escrit d’una manera tan organitzada i sistemàtica i, per tant, és una eina realment útil per conèixer el nostre folklore oral, també amb breus incursions al ball, les cançons i altres expressions populars. Com diu la professora Carme Oriol a la introducció: «Amb aquest llibre s’ha volgut donar una visió dels estudis de literatura popular en el conjunt dels territoris de llengua i cultura catalanes durant més d’un segle i mig d’activitat. S’han tractat els autors, les obres, les institucions i els projectes que han caracteritzat cadascun dels territoris, amb les seves dinàmiques pròpies, però també amb les seves interrelacions i influències. Aquesta visió de conjunt, global i particular alhora, és una de les característiques del llibre i, segurament, el que li aporta més novetat».
Enllaços
Consulta Història de la literatura popular catalana online
RondCat, cercador de la rondalla catalana
BiblioFolk, repertori bibliogràfic de la literatura popular catalana
Arxiu de Folklore de Catalunya
La mitologia i la seva interpretació (Joan Prat i Carós, 1984)