Ritus i tradicions de gener (II): De la Nit de Reis als Tres Tombs

Llibre de les hores de Bedford. 1410-1430. Gener, en la forma del déu Janus, obre les portes del nou any i tanca les de l'antic.

En aquesta segona entrada començarem parlant de tradicions que avui estan oblidades, com la de les estrenes o els abats i reis dels folls. Tradicions que remeten a un passat antiquíssim i que també van celebrar-se a Catalunya. També coneixerem déus i costums de la tradició romana, com Strenia o Janus, cabdals per comprendre les tradicions i ritus de gener. Més enllà d’això, ens centrarem en dues de les festivitats catalanes més importants i conegudes de gener, Nit de Reis i els Tres tombs.

Ambdues celebracions, com veurem, són la trobada entre tradicions de caràcter cristià i d’altres encara més antigues. En el cas de la Nit de Reis, hem de diferenciar les cavalcades, que remeten a les representacions parateatrals de tipus popular i cristià al voltant de l’Adoració dels mags que trobem a l’Evangeli de Mateu; i les ofrenes al balcó de pa i aigua, per alimentar les muntures i els màgics personatges, que a canvi ofereixen regals a la mainada. També els Tres tombs és una tradició arcaica, molt relacionada amb la protecció del bestiar i les feines del camp, en un temps quan la societat era eminentment rural. Veurem les seves connexions amb ritus i tradicions de l’Antiguitat, la seva transformació durant l’Edat Mitjana i l’Edat Moderna a través dels gremis i, finalment, també parlarem de les llegendes i la figura de Sant Antoni Abat.

El fet més fascinant, vist amb la perspectiva que ens dóna el temps, és el riquíssim procés de transformació, sincretisme i adaptació que han anat patint ambdues festivitats. Actualment, la Nit de Reis no té gaire a veure en com se celebrava antigament, amb els seus focs al bosc, amb els captiris, la llum i les cançons, l’enrenou que es feia per cridar als entranyables personatges que, any rere any, regalaven felicitat i bons auguris als nens i nenes. És això, veure d’on venim i què fem avui en comparació amb l’ahir, un dels trets més apassionants del recorregut que farem a continuació.

Ninou: tradicions i déus del primer de gener
Nit de Reis: parar la taula i les sabates al balcó