Ritus i tradicions de gener (I): els treballs del Sol i de la Lluna

El mes de gener a El llibre del Golf i la secció Els treballs dels mesos. Taller de Simon Bening. Bruges. Segle XVI

Aquesta serà una «entrada marc» on parlarem de gener, sí, però també de com les antigues cultures que poblaren Catalunya estructuraven el pas del temps per treballar, per dur a terme rituals o per acompanyar els moments més importants de la vida de les persones i les comunitats que formaven. Per la mateixa naturalesa de la sèrie dels ritus i tradicions era necessària una entrada d’aquestes característiques, on parlarem dels calendaris lunars i solars, de les primeres cultures agràries que van fer servir els equinoccis i els solsticis per estructurar la feina del camp, de com va anar evolucionant el calendari al llarg del temps i de com s’empraven el sol, la lluna i les estrelles o com es llegien els signes que parlava la terra, els canvis atmosfèrics, dels animals o de les plantes. D’aquesta manera, ens servirà com a base de tota la resta d’entrades del cicle de l’any.

Ho veiem arreu del món, d’Amèrica amb els maies, passant pels ibers o la monarquia romana. Els primers calendaris, no per casualitat, formaven part de la religió. No per una qüestió de domini social sinó per una relació entre les comunitats i el tros de terra que habitaven. Malauradament, el còmput del temps, en algunes cultures, acabarà convertint-se en eina d’uniformització i control social. Però això s’escapa a les intencions d’aquesta entrada. Més enllà d’això, hem de veure que la qüestió de la divisió orgànica del temps –sigui quina sigui–, és molt més important que un simple número en un calendari. D’alguna manera ens està explicant com parla la terra que bastí aquell sistema de ritus, festes i treballs del camp. Ens està traduint el seu llenguatge. Perquè no és un llenguatge de lletres o números sinó de núvols i tempestes, sequeres i boires.

A la propera entrada parlarem de ritus i tradicions de gener a Catalunya. Però en aquesta primera ens centrarem a parlar dels ritmes la terra, de com s’interrelacionaven amb la vida i les creences de tots aquells que ens precediren.

L’agricultura, el neolític i l’inici del cicle
Equinoccis i solsticis: per què, quatre estacions?
Els primers calendaris solars dels ibers i les cultures preromanes
La cacera nocturna: calendaris lunars i l’Estrella del Nord a la prehistòria
Aetas romana: els orígens de gener a l’antiga Roma

Els tres mesos que encetem, gener, febrer i març, són els últims que queden per tancar el cicle dels «ritus i tradicions» de l’any. Encara no n’havia parlat de cap d’ells i, com veurem, tenen festes, costums i llegendes fascinants. Quan la sèrie acabi i hi hagi entrades publicades per a tots els mesos de l’any, voldrà dir que no en publicaré més? No. Les entrades existents les aniré ampliant o reescrivint, millorant-les; afegint-hi nous capítols a cadascun dels mesos.