Què és un gegant?

El jötnar Fasolt pren a la deessa Freia. Arthur Rackham. 1910

Tots tenim present què és un gegant. Colossals i forts, sorruts i primaris, la seva fam és inesgotable, arrasen per allà on passen i, tot sovint, són malhumorats i de poques paraules. Avui no hi ha poble arreu dels Països Catalans que no tingui, com a mínim, una parella de gegants que ballen al so de la gralla i la dolçaina. Aquestes figures, que en un temps van ser terrorífiques, s’han convertit en figures entranyables, estimades principalment per la mainada. Aquesta transformació té sentit quan analitzem què signifiquen. Però no avancem res, observem primer què eren els gegants i les gegantes pels nostres avantpassats. Aquest article ens servirà com a introducció, per quan us parli de llegendes de gegants de la nostra terra, com el famós Fort Farell o el Gegant del Pi.

Tots sabem què és un gegant. Per què ho sabem, oi? N’estem segurs? Vegem-ho.