Folklore i llegendes del fonoll

Fonoll, al recull de botànica d'en John Gerard. 1633

El fonoll, una herba tan humil, que acostuma a estar arreu i que sembla cridar tan poc l’atenció.

Molts de vosaltres, quan éreu petits o potser ara també, us heu emportat branquetes de fonoll a la boca pel seu sabor i aroma. És gairebé instintiu, sembla que cridi a ser menjat, com si tingués unes mans invisibles que ens atreuen a ell, amb les seves formes de trencadís que recorden a una teranyina, per les seves flors grogues i estiuenques o pel seu aroma verd i almescat, ple de vida, que tant recorda a l’olor del camp, dels camins, dels marges.

Antigament, era una herba molt apreciada en la cuina i els remeis tradicionals, la veu oral deia que «El fonoll / té mil virtuts». En aquesta entrada veurem alguns d’aquests remeis i receptes tradicionals, però solament per damunt, no parlarem de botànica, cuina, remeis o medicina popular. Tampoc parlaré aquí de l’anet, el fonoll pudent o fonoll del Diable, amb qui es relaciona i confon, que reservo per una altra entrada.

Sobretot ens centrarem en el seu folklore i mites, en les llegendes catalanes on apareix, en els usos màgics, ambivalents, que tenia a Catalunya o en la seva participació en ritus i celebracions populars: per transformar homes en genis vegetals, per protegir cases i forats del pany, per cridar dimonis o per foragitar-los, veurem com apareix en les llegendes fent el paper de llar de follets o d’esperits de la terra, o com és un component habitual de rams beneïts i begudes digestives.

Potser així, quan us torneu a posar una de les seves branques a la boca o oloreu el seu dolç aroma, sabreu qui hi ha al darrere.

Això solament és un petit fragment! Vols llegir sencer aquest article? I molts altres? Dóna suport a Llegendàrium amb una aportació mensual de 4€ a Patreon.

 


L’herba de Sant Joan. El petó del Sol

[/ppp_patron_only]

L’herba de Sant Joan. El petó del Sol

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.