Festival de Llegendes de Catalunya – Entrevista amb en Sergi Vallès

El Festival de Llegendes de Catalunya és un festival únic als Països Catalans. Va néixer el 2010 i la seva tasca és difondre i potenciar, d’una manera lúdica, les rondalles i folklore llegendari que ens són propis a les terres de parla catalana. Enguany celebra el seu novè aniversari a Sant Martí de Tous, els dies 30 de juny i 1 de juliol. A diferència d’altres festivals, que enfoquen més el fet llegendari a la mainada, el festival de Llegendes de Catalunya està dirigit a tot tipus de públic, tant l’infantil com l’adult, amb seccions de les quals pot gaudir-ne tothom.

I què podreu trobar en el festival? Doncs el festival ofereix un ampli ventall d’activitats, entre elles: Pels més petits hi ha la secció «Petites grans llegendes», on a més a més de conèixer rondalles del territori hi haurà circ i ball folklòric acompanyant-les. Mònica Torra narrarà la llegenda de la Bossa de Bou, amb activitats lúdiques també pels infants. A «Un món (un munt) de dracs», coneixerem aquesta figura cabdal de les llegendes i tradicions, el mateix hi haurà per les criatures de l’element aquàtic a «Éssers d’aigua», a més a més d’haver-hi un espectacle de dansa dedicat a les dones d’aigua. A «Castells Llegendaris» es donaran a conèixer llegendes d’alguns castells catalans amb teatre i narració. El mateix poble de Sant Martí de Tous formarà part de les llegendes, amb espais dedicats a rondalles portades de València i tota la resta dels Països Catalans. La memòria hi serà present amb «Exili», cançons de cor polifònic dedicades als exiliats de la Guerra Civil.

Pels que els hi agrada el misteri, el lloc on han d’anar és al «Racó fosc», on es representaran les llegendes de «l’Apagada de Misteri», essent aquest el moment central del festival, en el que aquest any hi participarà la popular actriu Àurea Màrques.

En paraules del mateix festival: «El poble apaga l’enllumenat públic i s’il·lumina tot el casc antic amb més de 6000 espelmes que marquen un recorregut que condueix fins als peus del castell. Aquest és el moment en què els habitants de Sant Martí de Tous, actors amateurs i altres professionals són els protagonistes de la nit. Diversos quadres plàstics inspirats en les llegendes de bruixes de Catalunya i històries obscures convertiran el recorregut en un passatge de misteri que culminarà als peus del Castell. El poble apaga l’enllumenat públic i s’il·lumina tot el casc antic amb més de 6000 espelmes que marquen un recorregut que condueix fins als peus del castell. Aquest és el moment en què els habitants de Sant Martí de Tous, actors amateurs i altres professionals són els protagonistes de la nit. Diversos quadres plàstics inspirats en les llegendes fosques de Catalunya convertiran el recorregut en un passatge de misteri que culminarà als peus del Castell. En aquest lloc, una última llegenda interpretada per l’actriu Àurea Màrques, coneguda pels seus papers a TV3, al teatre i actualment present a la sèrie “Com si fos ahir” de TV3, serà qui donarà peu a la clausura nocturna que convidarà a tots els participants a poder escriure els seus neguits, angoixes i pors, en un paper i cremar-los finalment a La Caldera de Tous.»

Titelles, teatre, música, un mercat, dansa, la presència d’escriptors tant importants com en Pep Coll, presentacions literàries, un espai en que es relacionarà el vi amb les rondalles, el festival de Llegendes de Catalunya es presenta amb activitats per a tots els gustos i edats, essent una autèntica delícia per als que estimem les llegendes i us recomano molt que el visiteu si us agraden els temes que toquem a Llegendàrium. Jo segur que hi seré!

I per acompanyar aquesta presentació del festival, us porto una entrevista amb en Sergi Vallès, el seu director. Us deixo amb ell.

Com va començar el festival Llegendes de Catalunya?

L’Ajuntament de Sant Martí de Tous volia crear un esdeveniment per a la població i comarca que lligués culturalment el municipi amb el territori. A partir d’aquí i després de diferents propostes, la Nídia Tusal (amb qui vaig començar aquesta aventura)  va pensar que podíem estirar de les llegendes que al municipi s’han conservat gràcies a la Sra. Elisa Vidal i va ser quan junts vam veure que això podia ser un eix central que entroncava amb els països catalans que estan farcits de llegendes. Va sorgir d’aquí, la continuació? Doncs la veritat és que el públic fidel i el que poc a poc es va sumant en un acte que no tenia un lloc representatiu a Catalunya.

Quins són els seus objectius?

L’objectiu principal és que tot el que hem sigut capaços de conservar i preservar fins el dia d’avui, no quedi sols en els llibres sinó que a través del festival arribi a tothom. Resumint: preservar i difondre el llegat oral català.

Enguany farà nou anys que celebreu el festival. Durant aquest temps has vist una evolució o canvi en com rep la gent les llegendes de la nostra terra?

El que vam veure des dels inicis és que el Festival tenia un lloc entre els festivals de cultura popular i que era únic. Veiem que clarament es tracta de posar les històries i llegendes a l’abast del públic perquè se n’enamorin i no les deixin anar.

Avui pot donar la sensació que són més conegudes llegendes i tradicions forasteres, com el Halloween, que les nostres pròpies. Creus que això és cert o és una falsa percepció? Si és així, quina opinió tens d’aquest fenomen?

Depèn com ho valorem, està clar que estem en un món globalitzat i que és impossible que no ens penetrin tradicions forasteres, que a més, tenen al darrera una força de màrqueting brutal. Aquí hem sabut preservar-ne algunes, poques, i és una mica des d’aquí que treballem, intentar que tot això no quedi en un racó buit…

La pregunta en un món com el d’avui ens hauríem de preguntar “com podem comercialitzar les llegendes” amb la resposta potser veuríem el camí, però no hem d’oblidar mai que la cultura és la nostra saviesa i aquesta no té preu! Així que estudiem-ne la resposta sense pervertir-ho. M’he explicat?

Segons la teva experiència, què s’hauria de fer per donar a conèixer les llegendes que ens són pròpies?

Donar-li ales!!! Jo el que veig és que si donem nous formats d’exhibició les llegendes segueixen més vives que mai.

Quina és la teva idea sobre les llegendes? Creus que les llegendes són formes fixes que s’han de conservar o que van variant amb el temps? Potser un entremig?

Si diguéssim que són fixes ja estaríem anant en contra de l’essència de la transformació oral. Ara, si realment les tenim ben documentades i en coneixem els orígens no cal variar-les… dic jo!

A vegades les llegendes i les criatures fantàstiques s’han relegat als infants. Creus que els adults podem aprendre i gaudir-ne d’elles?

Caram si ho crec!!! Només cal venir al Festival on tenim una programació per adults i ho podran valorar ells mateixos.

Què ens pots dir de l’edició d’enguany? Què hi trobarem?

Us puc dir que és un dels anys que ha estat més difícil de trobar totes les propostes per al Festival, no només perquè el material és molt específic i costa trobar activitats, espectacles ja existents sinó perquè enguany em trobava que tots ja tenien l’agenda plena… els haurem de portar en el desè aniversari. Tot i així finalment crec que presentem un programa d’activitats excel·lent on podrem veure del millor que tenim al nostre país.

Enguany fem una aposta per un espai més divulgatiu on la gent podrà impartir tallers, escoltar presentacions literàries o divagar en un col·loqui sobre les nostres llegendes… Tenim una Empar Moliner que mesclarà les característiques del vi amb algunes llegendes. Una Apagada de Misteri que ve més forta que mai i amb l’Àurea Márquez clausurant el recorregut a l’interior del Castell. Crec que hi trobareu el que no espereu trobar i us sorprendrà!I, per acabar, què podem esperar en un futur al Festival de Llegendes?

Ostres… n’hauríem d’esperar que pogués convertir inclús en una fira on compartir encara més amb la resta de pobles de Catalunya. Encara hi ha entitats que els costa sortir del seu entorn per exhibir-se al FesLleCat i desitjo que un dia siguem no només la referència per al públic com som ara sinó per a entitats locals, escriptors, etc…


Podeu trobar tota la informació a la seva pàgina web, anant aquí. I al seu facebook.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.