Ritus i tradicions de febrer (I): la Mare, llops, morts i purificació

El mes de febrer al Tapís de la Creació de Girona, representat per un jove Sol que cavalca el Carro

En aquesta entrada, la més extensa que he fet fins ara de les dedicades a ritus i tradicions de l’any, ens centrarem en la Candelera. Per entendre la seva celebració a Catalunya haurem d’anar als seus orígens, a l’antiga Roma, perquè Roma és una de les bases de la nostra cultura. També veurem la seva evolució, en temps dels primers cristians, fins a arribar avui, amb la celebració catòlica. Però no ens quedarem a Roma, també coneixerem els ritus d’altres contrades, com les cèltiques o germàniques. El mes de febrer és un temps íntimament relacionat amb la purificació, els morts i els últims dies del cicle de l’any. De tot això en parlarem aquí.

No parlarem solament de la nit del primer de febrer i el dia 2, el punt just entremig de l’hivern, també ho farem de moltes altres festivitats i ritus de febrer, aquells que clouen el temps de Nadal i la part més dura i fosca de l’hivern, un temps anomenat «els dies dels morts». Es para taula per a les mares, es rep la purificació de la Llum del Sol Jove que ha deixat enrere la infància, els difunts es guien fins a les tombes, es menja amb els morts del llinatge i s’encenen espelmes de força i record. Els camps es purifiquen per a rebre la llavor i fer-la germinar, les dones anhelen els cops dels llops, que en el seu trànsit esbojarrat, la ment esquinçada, porten amb ells la mà fecundant de la Gran Mare.

Quan parlem del Carnestoltes, a la segona entrada de febrer, ho farem de les festes dels bojos. D’algunes ja n’hem parlat, aquelles que se celebraven a Catalunya en abundància arribant a principis del segle XX, com el Bisbetó de Girona, el Vidalot o el Rei dels Folls de Rupit, entre d’altres. Ens remuntarem a les feriae stultorum o Festes dels Bojos romanes, amb la Quirinalia, per comparar-les amb les actuals. També parlarem de creacions originals medievals, amb festes esbojarrades que es feien entre abats i clergat menor. O de les festes dels balls de l’ós i altres festes tradicionals d’hivern a Europa.

La Purificació i els dies Februatus
Les festes dels morts: Parentàlia