Fantasmes vermells (I): El romanticisme oblidat de Mas Pitarra

Mas Pitarra
Mas Pitarra

Introducció

Quan pensem en indrets de llegenda, vells castells enrunats, mansions noucentistes abandonades i majestuosos paratges naturals, normalment tendim a pensar en llocs llunyans, molt separats de les ciutats i les carreteres principals. Però no sempre ha de ser com la imaginació romàntica ens ho presenta. A vegades, al costat mateix de la porta de casa espera la meravella, per a qui sàpiga obrir bé els ulls, perquè la sorpresa i la història rau també sota l’asfalt i el fum.

El castell de Cervelló va ser el cor de l’antiga baronia o senyoriu de Cervelló, donà nom al llinatge, va ser llar de comtes i hostatgeria de reis, centre de guerres i cort de joglars, construït en pedra vermella i enclavat en un turó roig espectacular, dominant la vall del Llobregat a més de tres-cents metres d’alçada, avui és una ruïna molt ben conservada, afectada especialment per la guerra de Successió que el portà a l’aspecte romàntic que té avui. És un d’aquests exemples d’indret de llegenda, molt propers a la gran ciutat de Barcelona i a la seva àrea metropolitana, i a carreteres tan importants com la N-340, camí de l’Ordal, un dels camins rals més importants de la història de Catalunya i també d’abans del naixement dels comtats catalans, resseguint el traçat de l’antiga Via Augusta romana, de Barcelona a Múrcia.