Encantades (IV): changelings, nens dimoni i els fills de les fades

La goja de la Vall d'Aro i el Nen del destí. Il·lustració de Marina Polo
En les anteriors entrades dedicades a les encantades, les fades del folklore català, hem parlat de temes centrals dels seus motius i possibles significats. En la primera, de les dones d’aigua, païtides o goges, les seves etimologies i alguns dels seus orígens; en la segona, hem analitzat la tipologia més clàssica de la dona d’aigua, que entra a una família i desapareix quan el seu marit trenca un tabú, comparant-la amb Melusina i altres llegendes europees; en la tercera hem anat a les costes de la mar, per trobar sirenes i donzelles de les profunditats.

Aquí coneixerem un aspecte nou de les llegendes d’encantades, el dels nens bescanviats, coneguts a Catalunya com a nens dimoni, internacionalment amb el nom propi del folklore irlandès, changelings. També veurem altres variacions, com el del fill o nen del destí, quan un nen o nena de les fades són adoptats per una família. Sovint s’ha caracteritzat el motiu dels nens bescanviats com un tema del nord d’Europa, però en realitat el trobem per tot el continent, d’est a oest i, també, al Principat i a la resta de territoris catalanoparlants.

Continguts:
Els fills de les fades i les closques d’ou
Els changelings i la mort per exposició
La goja de la vall d’Aro i el Nen Diví
El nen que és el destí i els genis tutelars
Encantades, llevadores i dides
Conclusió: les diferents cares dels nens dels encantats

Primera part:

Encantades (I): goges, dones d’aigua, fades

Segona part:

Encantades (II): la dona d’aigua

Tercera part:

Encantades (III): sirenes i altres esperits femenins de la mar

Això solament és un petit fragment! Vols llegir sencer aquest article? I molts altres? Dóna suport a Llegendàrium amb una aportació mensual de 4€ a Patreon.

 

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.