Encantades (II): la dona d’aigua

Riells del Fai
En aquesta entrada parlarem d’un personatge molt conegut i estimat del folklore fantàstic català, la dona d’aigua. Ens centrarem a conèixer, en primer lloc, què les caracteritza i quina relació guarden amb els cursos d’aigua. Després analitzarem una de les versions més clàssiques de les llegendes de dones d’aigua catalanes, la que Francesc Maspons i Labrós recollí el 1876 a Riells del Fai, a la Vall del Tenes.
Amb ella, pas a pas, anirem veient els motius i escenes principals que defineixen tot allò que es veu a primera vista i el que rau per sota, allò que hi ha entre línies, a més a més de conèixer diverses variacions d’aquesta tipologia, la del matrimoni de la dona d’aigua. Acabarem amb dos conceptes cabdals d’aquesta versió, la més coneguda de les llegendes de la dona d’aigua, el del matrimoni sagrat amb la terra i el de la noia màgica.
Us recomano molt, si no ho heu fet, llegir l’anterior article d’aquesta sèrie, on poso en context les creences en encantades. No serà l’última entrada que dedicaré a les dones d’aigua, veurem més llegendes i conceptes d’aquests personatges més endavant.

Encantades (I): goges, dones d’aigua, fades