Els somnis catalans de Remedios Varo

Remedios Varo al seu estudi a Mèxic

Remedios Varo va ser una artista extraordinària. Va morir amb 54 anys, però va realitzar una obra vasta, minuciosa i simbòlica que beu de moltíssimes fonts i influències, la principal: Ella mateixa, les seves vivències i la seva particular visió del món. Un atac de cor se l’emportà en el cim de la seva carrera, probablement degut a la intensa i complicada història personal que va patir. Delimitar on acaba el seu art i la seva vida no és possible. Se la relaciona sobretot amb el moviment surrealista, amb el qual s’inicià i es formà, però el cert és que la seva obra no es pot encotillar en els límits d’aquesta avantguarda, de qui ella mateixa es desvinculà amb els anys. Avui és considerada una artista principalment mexicana, país que l’acollí el 1941 com a tants altres exiliats de la Guerra Civil espanyola i la Segona Guerra Mundial.

En aquest article parlaré de la seva relació amb Catalunya. Començant pel seu naixement.